szépzöld

Így marad friss a Valentin napi rózsa!

Mártha Izabella, 2014. febr. 12.


Egy csokor rózsa éppúgy a Valentin naphoz tartozik, mint a fenyőfa a karácsonyhoz. A virágboltok eladási listáját ezen a napon még ma is a rózsa vezeti, hiszen a vörös színű rózsa világszerte a szerelem jelképe!

Így marad friss a Valentin napi rózsa!

Február 14-e előtti napokban megtelnek a virágüzletek kirakatai szebbnél-szebb virágcsokrokkal, melyeket szívecskékkel, névre szóló táblákkal vagy színes selyemszalagokkal díszítenek fel. Hamarosan Valentin napját fogjuk ünnepelni, a szerelmesek világnapját. De miért éppen ekkor, és ki volt Valentin?

A legenda szerint Szent Valentin püspök titokban eskette össze azokat az ifjú római katonákat szívük választottjával, pedig az esketést II. Claudius római császár szigorúan tiltotta. A császár ugyanis úgy gondolta, hogy a nős emberek nem szolgálják jól a hazát, mert nem harcolnak évekig a birodalom érdekében távol családjuktól, szeretteiktől. Miután az illegális tevékenységére fény derült II. Claudius császár időszámításunk után 269. február 14-én kivégeztette a püspököt. Ezért lett Szent Valentin mártír püspök tiszteletére február 14-e a szerelmesek ünnepe!

Így marad friss a rózsa

Egy csokor rózsa megfelelő ellátással körülbelül egy hétig marad szép. Alapvető, hogy röviddel az átadás előtt kell frissen megvásárolni a virágot. Kiválasztásánál fordítsunk különösen nagy figyelmet a levelekre, amelyek ne legyenek meggyűrődve, mert így sok vizet párologtat és hamar elfonnyad a rózsa. Frissességéről úgy is meggyőződhetünk ha a virágbimbó alatti szárrészt óvatosan meg tapogatjuk, hogy megfelelően kemény-e.

Átadás után se feledkezzünk meg a rózsáról! Mielőtt vízbe tesszük vágjuk el a virágszár végét éles késsel vagy speciális ollóval. Vigyázzunk, mert egy tompa olló csak összenyomja a szárat és eltömíti a szállítószöveteket! Legjobb, ha a vágást a víz alatt csináljuk, így biztosan nem jut légbuborék a vágási felületre és nedves marad, amíg vázába nem tesszük.  A szárakat pedig mindig átlósan kell vágni 2-3 cm hosszan, hogy minél nagyobb felületen keresztül szívja a növény a vizet. Mielőtt vízbe tennénk a csokrot a virág szár aljáról a vízbe érő leveleket és hajtásokat távolítsuk el, mert a vízben ezek könnyen rothadásnak indulnak.

 

Ezt követően a virágot állítsuk egy tiszta vázába és adjunk neki friss, langyos vizet, ellenkező esetben baktériumok és kórokozók a szállítószövetet könnyen eltömítik és hamar elhervad a rózsánk. Állítólagos házi praktikák szerint egy kicsi cukor, ecet vagy só hozzáadásáva a váza élettatramot növelni lehet. De a legjobb módszer, ha legalább kétnaponta kicseréljük virágcsokor vizét.

 

Hamarosan tehát itt a Valentin nap, ne feledkezzünk meg a szeretett személyről, aki megérdemli a legszebb rózsát!

Kapcsolódó cikk: A virágok beszéde!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2018.február 19., hétfő / 22:23

Gyep helyreállítása

2018.február 19., hétfő / 17:16

Orchidea egyik szára elsárgul

2018.február 19., hétfő / 17:14

Vanìlia termés kezelése

2018.február 19., hétfő / 17:09

Gyep helyreállítása

2018.február 19., hétfő / 16:55

apró lisztszerű képződmények

2018.február 17., szombat / 22:01

10+1 tipp, hogy ápold a húsvéti kaktuszod!

2018.február 05., hétfő / 14:01

minden növény átültetéséhez megfelel az általános virágföld?

2018.február 05., hétfő / 13:46

Milyen növény? Mitől barnulnak a levelei?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia