szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így tápláld hiba nélkül

Sulyok Józsefné, 2015. dec. 16.


A jó virágföld kellő mennyiségben tartalmazza a növények fejlődéséhez szükséges tápanyagokat. 

Így tápláld hiba nélkül

A hosszabb ideig nem trágyázott, elhanyagolt növényeken tipikus hiánytüneteket figyelhetünk meg: ezek a gyenge növekedés, fakó növényszín, lombhullás, gyér virágzás. A növény tápanyagigényét bonyolult összefüggések alakítják. Függ az igény a fajtától, a fejlődési állapottól, az évszaktól, a növény korától, a talaj mennyiségétől és más tényezőktől is. Az olyan megfogalmazás, mint pl. trágyázzunk hetente egyszer, bizony megtévesztő lehet. Figyelnünk kell arra is, milyen összetételű vagy töménységű tápanyagot használunk.

Elméletileg minden hobbikertész tudja, hogy télen egyáltalán vagy csak ritkán trágyázzunk. Ebben az időszakban a növények kevés fény mellett kevés tápanyagot tudnak felvenni. A téli pihentetést igénylő növények nyugalmi állapotban tápanyagot egyáltalán nem kaphatnak. Az átültetett növényeknek árt a sok tápanyag, 6- 8 hétig ne adagoljunk műtrágyát, bőven elég az új virágföldben meglévő mennyiség. A túltáplált növények akadozva fejlődnek.

Nitrogénműtrágya túlzott adagolásának hatására a növények gyorsan nőnek, de gyenge és szivacsos testrészeket fejlesztenek. Az ilyen növények betegség-ellenálló képessége gyengül, rajtuk a kártevők is könnyen elszaporodnak. Az erős műtrágyázás, különösen szárazabb talajállapot esetén megégetheti a gyökérzetet. Szerves trágyák használatakor a gyökérégés nem jellemző, mert a szerves anyagok lassúbb, fokozott lebomlása hosszabb ideig egyenletes tápanyagellátást biztosít. 

Kapcsolódó cikk: Fűszernövény csomagolás télire
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.január 13., hétfő / 11:00

Fikusz - barna foltos

2020.január 11., szombat / 21:07

Miért sárgult el a levele ? Mit tegyek ezzel az egy szárral ?

2020.január 07., kedd / 11:22

ültetési szertartás esküvőn

2020.január 07., kedd / 11:10

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2020.január 03., péntek / 19:47

Yucca pálma levelek száradása

2020.január 02., csütörtök / 15:16

Yucca pálma levelek száradása


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia