szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így tartsd életben a primulát és a cikláment!

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 09.


Szépek a cserepes virágok, de többségük pár hét után hervadni kezd. Ám a megfelelő gondozás mellett sokáig gyönyörködtetnek bennünket.

Így tartsd életben a primulát és a cikláment!

Primula

Más néven - a kankalin - biztosan nem fonnyad el, ha gyakran öntözzük, világos helyen tartjuk, amíg az időjárás megfelelő nem lesz a kiültetéshez. Ahhoz, hogy januártól májusig virítson, a földjét tartsuk nedvesen, de a leveleket és a virágokat ne érje a víz. A leszáradt szirmokat szedjük le, így újabb virágzásra serkenthetjük a növényt.

Télen hűvösebb helyiségben tartsuk, a szobahőmérsékletet csak rövid ideig viseli el. Virágzás idején hetente egyszer tápoldatozzuk. Akkor se dobjuk ki, ha a benti gondozás megsínylette. Tartsuk a földjét nedvesen, nyáron pedig ültessük ki a kert árnyékos részébe, és továbbra is rendszeresen öntözzük.

Ciklámen

Nem való fűtött szobába, így ne csodálkozzunk, ha egy idő után sárgulni kezd a levele. Az ideális hőmérséklet számára a 14-16 fok. Mérsékelten öntözzük, de hagyjuk kiszáradni a földjét, a pangó vizet nem szereti. Ügyeljünk arra, hogy a bimbóik és a levele közé se kerüljön víz. Az a legjobb, ha alulról szívja fel a nedvességet, a tálka aljára tegyünk kavicsokat. Ha a levelek szára elkocsányosodik, akkor valószínűleg túlöntöztük. A kemény vizet nem szereti, ezért esővízzel vagy felforralt csapvízzel, amit lehűtöttünk öntözzük meg.

Január-február vége felé elnyílnak a virágok, a levelek leszáradnak. Ekkor ne öntözzük tovább, május végén ültessük át, az elhalt gyökereket, elszáradt leveleket távolítsuk el. Világos, de túl napos helyre tegyük és újra mérsékelten öntözzük. Átültetéskor a gumó egyharmada kerüljön a föld felé, mert a ciklámen nem szereti a mélyültetést. 

Kapcsolódó cikk: Csodás különlegesség: a szamócamálna
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.

2019.május 15., szerda / 23:33

Gyep színe nem egyenletes, foltokban jobban nő

2019.május 14., kedd / 09:28

Gyomnövény meghatározás

2019.május 14., kedd / 09:17

Gyomnövény meghatározás

2019.május 12., vasárnap / 12:09

Milyen növény lehet ez?

2019.május 12., vasárnap / 12:05

Milyen növény lehet ez?

2019.május 11., szombat / 18:53

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.május 05., vasárnap / 14:49

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.május 02., csütörtök / 18:51

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia