szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így teleltesd a dézsás növényeket!

Sulyok Józsefné, 2014. nov. 12.


Körültekintő intézkedésekkel gondoskodhatunk arról, hogy minden évelő fajunk felkészüljön a téli szezonra. Az egynyáriak és a nehezen teleltető balkonnövényeket a vegetációs időszak végén teljesen vágjuk vissza. Az évelő fajokat azonban másként készíthetjük fel a télre.

Így teleltesd a dézsás növényeket!

Állítsuk le a növények tápanyag-utánpótlását, augusztus közepén tápozzuk meg utoljára az évelő fajokat. Ezzel megakadályozzuk, hogy a tél kezdete előtt még egyszer kihajtsanak, és a hideg évszakban gyenge hajtásaik legyenek.

Az évelő növényeket, melyeknek a föld feletti része teljesen elfagy, vágjuk vissza a föld felszínéig. A télizöld fajok leveleit, mint a bőrlevélét és a tűzesőét, színes foltként hagyjuk a növényeken. Ugyanez vonatkozik a robusztus fűfélékre, e növények szára és kalászai száraz állapotukban is szép látványt nyújtanak. Az elterebélyesedett dézsás növényeket legjobb visszavágni, mielőtt teleltetési helyükre vinnénk őket. Ez megkönnyíti a szállítást, és spórolhatunk a hellyel. Vágjuk le a hajtásokat annyira, hogy harmonikus koronát lássunk magunk előtt. A metszésnél ügyeljünk arra, hogy néhány mm-es hajtásrész mindig maradjon a rügy felett.

A télálló fás-szárú növények, például a rózsák vagy a gyümölcsfák esetében várjunk a metszéssel tavaszig.

Nézzük át a növényeket, a beteg példányokat mindenképpen kezelni kell, és el kell távolítani a többi cserepes növénytől, hogy ne fertőzhessen tovább. Az elhervadt, elpusztult növényi részeket is lehető leghamarabb távolítsuk el. A kártevők, gombák így nem találnak támadható felületet a növényeinken.

Kapcsolódó cikk:

Tervezz saját dézsakertet!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.március 25., szerda / 22:48

Citromfán levél-száradás

2020.március 03., kedd / 16:48

Pettyeslevél virágzása

2020.március 02., hétfő / 13:55

Pluméria levelének széle barnul

2020.március 02., hétfő / 13:53

Citromfáim néhány levele elsárgult, és ahol a levél felszíne elsárgult, ott a fonákon kis barna pöttyöket találok.

2020.február 25., kedd / 19:51

Próbáld ki a csicsókát!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia