szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így ültess ősszel!

Sulyok Józsefné, 2014. nov. 20.


Az alapos talajmegmunkálás és az ültetési időpontok betartása mellett nyert ügyünk van! Mi az amit inkább tavaszra hagyjunk és mi az amit ősszel is bátran elvégezhetünk?

Így ültess ősszel!

A sövények és más növények ágyásait többnyire ásóval kell felásni, legfeljebb néhány héttel az ültetés vagy a vetés előtt, illetve kora tavaszi ültetés vagy vetés esetén már ősszel. Laza és humuszos föld esetén elegendő egy ásóvillával vagy talajlazítóval végzett alapos, nem átforgató megmunkálás.

Az ásáskor megmozgatott földdarabokat a fagy is felaprítja. Emellett a következő évszakban fellazíthatjuk egy erős kapával. Távolítsuk el a gyomgyökereket és a nagyobb köveket. Oszlassuk el a humusztrágyát vagy a komposztot a területen, lazán dolgozzuk be, pl. egy kultivátor segítségével, aztán egyengessük el egy gereblyével. Nem sokkal a vetés és az ültetés előtt jöhet a finommegmunkálás.

Ültetési időpontok és növények

A manapság konténernövényekként elterjedt évelők és fák esetében ezek csak kiindulási pontnak tekinthetők. Ezeket a növényeket eleve megfelelő méretű műanyag edényekben nevelik, így rendelkezésünkre áll egy tömör, jó gyökérzetű földlabda, amelyet bármikor elültethetünk (kivéve fagy esetén).

A talajlabdával rendelkező dugványok a faiskolák földjében nőttek, ezért csak közvetlenül vásárlás előtt, földlabdával együtt emelik ki a növényeket. Utána általában dróthálóval vagy jutazsákkal fogják össze a gyökérzetet. A sövények és a rózsák földlabda nélküli növények. Mindkét fajtát kizárólag nyugalmi időszakban, tavasszal vagy ősszel szabad ültetni, mivel némi időbe telik, mire a gyökerek képesek ellátni a föld feletti részeket.

Kapcsolódó cikk:

Mindent a humuszról

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia