szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Védd a gyümölcsfát ősszel! 7 életmentő tipp

Sulyok Józsefné, 2013. okt. 28.


A modern növény védőszerek mellett léteznek több évszázados bio megoldások is, amelyekkel bátran élhetünk, ha egészséges gyümölcsöst szeretnénk. A télre készüljünk ép gyümölcsfákkal. Nézzük, hogy csinálták a nagy öregek?

Védd a gyümölcsfát ősszel! 7 életmentő tipp

Lombhullás után a kártevők és kórokozók jól látható, áttelelő alakjait meg kell semmisítenünk. Vágjuk le a száraz levelekből álló kis és nagy téli hernyófészkeket.

Fontos teendők az alma, körte, valamint a csonthéjasok moníliájával fertőzött, a fákon maradt összezsugorodott, megkeményedett gyümölcsök, a gyümölcsmúmiák leszedése is. Meggy és a kajszi-fák kezelésekor a múmiákon kívül a fán maradt száraz virágokat, hajtásvégeket is el kell távolítanunk.

Keressük meg a fák törzsén, vastagabb ágain a gyapjaspille taplóra emlékeztető tojáscsomóit. Éles késsel távolítsuk el őket, vagy itassuk át petróleummal, terpentinnel. Vigyázzunk! A gyapjas pille tojáscsomóit ne tegyük egyszerre a tűzre, mert a meleg hatására fejlődő gázok szétszórják a tojásokat, így egy részük életképes marad.

A fatörzsek és a vastagabb ágrészek kéregkaparását is elvégezhetjük. Az elhalt kéregrészeket, pajzstetves felületeket először kaparóvassal, majd drótkefével tisztítsuk. Munkánk csak akkor lesz eredményes, ha az eltávolított növényrészeket, a lekapart kéregtörmeléket összegyűjtjük és égetéssel megsemmisítjük.

Kezeljük az almafák törzsén, ágain található vérttetves sebeket, ecseteljük be fehér, vattaszerű telepeket gyümölcsfaolajjal. Pár nap múlva tisztítsuk ki a sebeket, vágjuk felületüket simára, kenjük be oltóviasszal vagy fasebkátránnyal. Ne hanyagoljuk el csonthéjas gyümölcsfáinkon a kéregmoly hernyója által okozott kéregelhalásokat és a mézgás sebeket se. Tisztítsuk ki őket, majd a sima felületeket zárjuk le oltómésszel.

Diófáinkon gyakran élősködnek a különböző farontó gombák. Termőtesteiket, a gomba kalapjait úgy vágjuk le, hogy a fa egészségesnek látszó részéből is legalább 2 centiméternyit hozzáfaragunk, hiszen a gombafonálzat ide is behatolhatott.

Segítőtársaink – a hasznos madarak – védelmére helyezzünk ki kertünkben madáretetőket.

Kapcsolódó cikk:

Amikor a szomszéd is utánoz! Gyümölcsös a kert valódi dísze
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 15., hétfő / 14:12

Mit tegyek a Habanero leveleinek torzulásával?

2019.július 15., hétfő / 14:05

A fokföldi ibolyám levelét rágcsálja valami

2019.július 15., hétfő / 13:56

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 14., vasárnap / 17:32

Kertészkedj japán módra!

2019.július 09., kedd / 23:27

A csodálatos teafa olaj

2019.július 09., kedd / 22:27

Selyem akác betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia