szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Illatos macskamenta - Videóval

Sulyok Józsefné, 2011. jún. 15.


A macskamenta eredetileg Európában őshonos, de ma már egészen Közép-Ázsiáig elterjedt, sőt a Himalájában is találkozhatunk vele. Kellemes illata és nyugtató hatása miatt már régóta kedvelt, termesztett gyógynövény. Egykor természetes textilfestékként is használták. Nálunk is elég gyakori növény.

Illatos macskamenta - Videóval

Élőhelyétől függően 40-100 cm-re megnövő, ajakos, évelő, a négyszögletes szárakon ülő, fogazott szélű, háromszögletű leveleit első pillantásra összetéveszthetjük a csalánnal. Fehér, bíboros pettyekkel tarkított virágai fűzért alkotnak. Leveleinek illata mintha a citrom és a menta keveréke lenne. Citriodora fajtája kellemes ciromillatot áraszt, teája pompás üdítőital. Levelei szárítás után is megőrzik kellemes citromaromájukat. Virágai gyakran sötétebbek az alapfajnál. Ez a fajtája kötöttebb talajon és árnyékos helyen is szépen fejlődik. A falusi kertekben régóta kedvelt dísznövény. Szépen mutat rózsákkal, ligetszépe, cickafark, vagy pézsmamályva társaságában.

 

A macskamenta - Nepeta cataria - félárnyékos és napos helyen is szépen fejlődik. Általában 3-4 évig marad meg, de ez nem jelent gondot, mert elhullajtja magjait, és újra szaporodik. Tavasszal és ősszel dugványozással szaporíthatjuk.

 

Friss leveleit egész nyáron gyűjthetjük, száríthatunk télire is. Leveleiből frissítő teát készíthetünk, kis mennyiségben salátákhoz is adhatjuk, melynek pikáns ízt kölcsönöz.
Görcsoldó hatású, emellett puffadásnál, emésztési zavaroknál segít. Teája lázcsillapító és izzasztó is egyben, ezért szívesen fogyasztják meghűléses panaszok esetén. Forrázatát érzékeny fejbőrre borogatásként, valamint hajöblítésként használhatjuk.

 

A macskamenta aromás illatú virágai magukhoz csalogatják a méheket. Csoportosan igen dekoratívan mutatnak, alacsonyabb termetű fajtáit ágyások szélére is ültethetjük. Veteményeskertbe is ültethetjük, mert illatanyagával elriasztja a földibolhákat.

 

 

 

Kapcsolódó cikk:
A mindentudó borsmenta
Kései szálkamenta
Almaillatú menta
Hozzászólások (2)

Terézia
2018. júl. 31. (574 napja)
Most láttam a kérdést.Nem elég korán de lehet már meg is tapasztalta, hogy kint lehet hagyni, tavasszal újra kihajt ez a sokféleére használható növény.Nem elkerülendő,hogy szeretik a cicák, jó benne hempergőznie!
palineandi
2014. jan. 29. (2 218 napja)
Lenne egy kérdésem!Télen kint lehet hagyni a kertben vagy meg fagy?


Friss hozzászólások

2020.február 17., hétfő / 20:02

Japán babérsomunkkal mi lehet?

2020.február 14., péntek / 22:02

Japán babérsomunkkal mi lehet?

2020.február 05., szerda / 21:52

Pettyeslevél virágzása

2020.január 29., szerda / 08:57

Miért filcesedik a fű?

2020.január 29., szerda / 08:54

Oszlopos gyertyán leveleinek betegsége mi lehet és mivel kezelhető?

2020.január 29., szerda / 08:51

Milyen gyümölcsfákat ültessek?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia