szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ilyen a szezonkezdés a lótuszvirággal

Sulyok Józsefné, 2015. máj. 14.


A dézsában tartott lótuszvirág nálunk is nyílik. A kertészetek általában csupasz gyökérsarj (rizóma) formában árusítják a vízinövényt. A rizómát áprilisban és május közepe között kell kiültetni. 

Ilyen a szezonkezdés a lótuszvirággal

Az öregebb növénypéldányoknál ebben az időszakban, két-háromévente, tőosztással lehet végezni, majd átültetni. A vizet öntsük ki, a földet vízsugárral mossuk ki. A dézsát borítsuk fel, és a maradék földet is mossuk le a rizómáról. A rizómát bogok (szűkületek) tagolják. A hajtástól számoljunk vissza két bogot, és a másik bog után vágjuk keresztül a rizómát. Minden rizóma darabon kel legyen egy hajtás.

Óvatosan dolgozzunk, mert a rizóma könnyen törik. Az edényt egyharmadáig töltsük fel kerti földdel, majd dolgozzunk a földbe hosszú hatóidejű tavirózsa műtrágyát. Ezután töltsük fel még ugyanennyi, de ezúttal trágyázatlan kerti földdel, és az egészet iszaposítsuk szobahőmérsékletű vízzel. A földbe kézzel formáljunk egy mélyedést, és a rizómadarabot úgy fektessük bele, hogy a hajtás felfelé nézzen (nem kell betakarni földdel). U-alakban meghajlított dróttal biztosítsunk le. Végezetül töltsük fel annyi vízzel a dézsát, hogy kb. tenyérnyi magasan borítsa a földet. Fagyosszentek után kitehetjük egy napos, szélvédett helyre a szabadba. Ugyanez az eljárás új növény ültetésénél is.

A dézsánál az a trükk, hogy a kicsi vízmennyiség sokkal hamarabb felmelegszik, mint a tó vize. Emellett beültetés után a dézsát május közepéig világos és meleg helyen lehet tartani. Így a lótusz még hűvösebb éghajlatú régióba is biztosan virágozni fog. A teleltetés idején a növény hűvös helyen kell pihentetni, az sem baj, ha a teleltető-helyen sötét van.

Légbuborékos fóliába csomagolva a lótusz akár 15 fokot is kibír károsodás nélkül. Nem minden lótuszvirág alkalmas itteni termesztésre. A kezdők gyakran választanak vad változatokat, mert igénytelenebbnek tartják. A valóságban azonban a nemesített fajták gondozása egyszerűbb, és gazdagabban is virágoznak.

A lótusz levele is tetszetős. A víz lepereg róla, innen származik a „lótusz-effektus” kifejezés.

Kapcsolódó cikk: A virágokat is táplálni kell

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.

2019.május 15., szerda / 23:33

Gyep színe nem egyenletes, foltokban jobban nő


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia