szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Irány a muskátlinak a fagymentes hely

Mártha Izabella, 2014. nov. 03.


Ahogy véget ér a nyár azt gondolnánk, hogy az egész nyáron dédelgetett muskátlinknak annyi, pedig ez tévedés. Ha van egy jó pincénk, vagy a lépcsőházi szomszédok megengedik, esetleg találunk a lakásunkban egy ki nem használt sarkot, akkor ezeken a helyeken eredményesen átteleltethetjük a muskátlinkat. Lássuk mit kell tenni!

Irány a muskátlinak a fagymentes hely

A hagyományos módszer szerint a kiültetett muskátlit szedjük fel, a cserepeseket pedig vigyük be fagymentes helyiségbe és csak ha szükséges, de akkor is inkább ritkán, kis vízadagokkal öntözzük. A hosszú hajtásait és valamennyi virágát, bimbót, valamint az elszáradt leveleket, vagy beteg részeket el kell távolítani! Ez azért is szükséges, hogy a lombozat és a virágok ne vonjanak el feleslegesen vizet és tápanyagot a tőtől, illetve a beteg hajtások ne fertőzzék meg később az egész növényt, ami így jobb erőben indulhat tavasszal.

Hagyjunk meg egy kevés zöld felületet

Hűvös, fagymentes, 10-12 oC-os helyre tegyük, de ne legyen teljes sötétségben, mert akkor vékony, hosszú hajtásokat fog nevelni. Locsolni nem feltétlenül szükséges csak a földlabdáját ne hagyjuk teljesen kiszáradni. Ha nincs hűvös helyünk, akkor viszont fényre van szüksége a muskátlinak és gyakoribb öntözésre, ilyenkor nagy zöld leveleket fejleszt és megnyúlik a hajtása.

A futómuskátlit nem érdemes teleltetni, mert csak tennivalót ad nekünk. Az így átteleltetett tövek nagyon nehezen vészelik át a téli időszakot és tavasszal nehezebben indulnak feljődésnek. Vékony hajtásai könnyen elszáradnak, gyenge, törékeny levelei pedig hamar lehullanak.

Régi módszer a muskátli tövek szárazon tartott teleltetése, amely szerint a gyökeres növényeket megtisztítjuk a földtől, az elszáradt leveleket és az ép, zöld levelek nagy részét is el kell távolítani. A gyökerénél alaposan becsomagoljuk újságpapírba és így tároljuk a növényünket 5-10 oC-os, sötét helyiségben, amíg a tavaszi beültetés idelye el nem jön.

A muskátli az egyik legstrapabíróbb növény, sokmindent kibír. De ha profin akarjuk csinálni, akkor a kisfilmből kiderül hogyan tegyük:

Muskátli teleltetés

Ha ezeket a tanácsokat egfogadjuk, tavaszra ilyen szép muskátlik fogják díszíteni kertünket!

Kapcsolódó cikk: A leander sikeres teleltetésének titka!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.április 22., hétfő / 20:56

Fekete puha élősködők a friss hajtások on. Borosryán

2019.március 07., csütörtök / 13:04

Orchidea termesztése házilag

2019.február 12., kedd / 12:10

Levélsárgulás a friss hajtásokon

2019.február 12., kedd / 12:03

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 12., kedd / 11:55

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 10., vasárnap / 20:00

Babérmeggy leveleinek foltosodása


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia