szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ismerkedj a tiszta energiaforrásokkal!

Scheftsik Tamás, 2014. ápr. 23.


Az alternatív energiáknak manapság nagy divatja van, de sokan nem is igazán értik, hogy miről van szó az egyes esetekben. Mi az a napelem? A szélerőmű az nem egy hatalmas szerkezet a mezőn? A geotermikus energia mi fán terem? Cikksorozatunkban megismertetjük az olvasót a legalapvetőbb, és leginkább használt tiszta energiaforrásokkal, és az azok kihasználására alkotott eszközökkel

Ismerkedj a tiszta energiaforrásokkal!

Napelemek a múltban

Elsőre talán úgy gondolnánk, hogy a napelemek napjaink fejlesztő munkájának a következményei, és az utóbbi 5 évben kaptak teret, azóta fejlesztik őket. Ebben van is igazság, hiszen valóban az utóbbi években kaptak nagy nyilvánosságot, ám a napelemekkel már régóta együtt élünk. Igaz, nem a hatalmas, tetőre szerelhető kivitelekkel, hanem a sokkal szerényebbekkel. Bizony, azokra a régi, már – már elfeledett lap számológépekre gondolunk, amiken egy kis sávban lehetett napelemeket látni, ez adta az energiát a működésükhöz. Bár tény, hogy sokat nem várhattunk tőlük, de azért az egyáltalán nem rossz, hogy ezekbe az eszközökbe nem kellett elem, csak a megvételnek volt költsége.

Nem mind egykutya

Hogy hogyan működhetett egy napelemes számológép a sötét irodában? Nagyon egyszerű. Azért, mert nem konkrétan a Nap fényét hasznosítja, hanem bármilyen fényforrásét. Ez a napelemek működési elvének köszönhető. A fény fotonokból áll össze. Ha megfelelő fényspektrumú forrást használunk, akkor a szerkezet azt képes elektromos árammá alakítani. Ez elektrokémiai potenciálok, illetve az elektronok kilépési munkájából adódó eltérés által létrehozott elektromágneses tér kell, ami minden napelem sajátja, és ami rendezett mozgásra kényszeríti a sugárzás elnyelésével létrejött töltött részecskéket.

Napenergiát azonban nem csak így nyernek ki. A másik nagy kedvenc napjainkban a napkollektor, itt azonban nem áramtermelés történik. Ebben az esetben a Nap melegét használjuk ki, a panelekben futó víz melegítésére, ami pedig a meleg vízellátáshoz járul hozzá. Itt tehát áram spórolásról beszélhetünk.

A világon szerencsére sok helyen már naperőművekkel is dolgoznak. Itt megint egy lehetőséggel találkozunk: az erőművek központja egy hatalmas torony, amibe sok ezer tükör segítségével koncentrálják a Nap fényét, melegét. A toronyban egy újabb tükör továbbítja az energiát az épület aljába, ahol a segítségével valamilyen folyadékot (a legtöbbször desztillált vizet) forralnak fel. Az így keletkező gőzzel pedig gőzturbinákat hajtanak meg, ami áramot generál. A gőz újra kicsapódik, az visszagyűjtik, és a folyamat kezdődik előröl.

Hogy van-e értelme a napenergia kihasználásának, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy a Föld teljes kőolajkészletében rejlő energiát a Nap 1,5 nap alatt sugározza a földre.

Otthon használva

Ahhoz, hogy jó napelemmel gazdagodhassunk, bizony eléggé a tárcánkba kell nyúlni. Az igazán jó, egykristályos napelemek a legdrágábbak, de cserébe hatásfokuk 18% körül mozog. Ezzel szemben a legolcsóbb, már említett, szerves festékkel kreált napelemek hatásfoka csak 3% körüli.

A beépítés egy újabb költségtényező, ami tovább drágítja a beszerzést, szerencsére pályázatokkal és támogatásokkal le lehet csípni az árból, de az még így is húzós marad. Hogy megéri-e? Kétségkívül, legalábbis hosszútávon. Mivel egyszerre ki kell adni milliókat a telepítésre, így sajnos sokan megriadnak tőle, pedig havonta akár 30 ezer forintot is megtakaríthatunk. Ez mutatja, hogy a megtérülése közel 10 év, ám az élettartama 20-40 év, így hosszútávon valóban nagyon gazdaságosan működtethető, a – valljuk be – alacsony hatásfokkal együtt is. arról már nem is beszélve, hogy megfelelő mennyiséggel, és más lehetőségekkel kombinálva teljesen függetlenedhetünk a szolgáltatótól, és a káros anyag kibocsátásunk nulla.

Kapcsolódó cikk:

Az érdekes ökovilág
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.január 10., csütörtök / 21:55

Mi a baja a flamingómnak?

2018.december 15., szombat / 19:36

Narancsmagból narancsfa - 4 tipp

2018.december 07., péntek / 23:28

Flamingó virág levelei barnulnak

2018.december 07., péntek / 20:32

Flamingó virág levelei barnulnak

2018.december 07., péntek / 20:30

Szőlő és gyümölcsfa milyen fajta tápanyag szükséges

2018.november 30., péntek / 12:00

Diétázz trópusi tüskéstökkel!

2018.november 21., szerda / 07:24

Tippek az elburjánzó növények elszaporodása ellen!

2018.november 19., hétfő / 17:16

Helyre vetett gyümölcsfa kontra elvágott gyökérzet .

2018.november 19., hétfő / 17:02

Száraz agyagos, vályogos talajra milyen gyümölcsfát érdemes ültetni?

2018.november 15., csütörtök / 22:07

Gyep sárgulása, pókhálószerű foltok


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia