szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Italok a nagyvilágból

Orbán Krisztina, 2014. dec. 30.


Ezúttal a világ különböző tájairól származó három finom ital, a sangría, a mojito, illetve a gránátalmás-fahéjas puncs elkészítését mutatjuk be.

Italok a nagyvilágból

Sangría: borpuncs Spanyolországból

Az alábbiakban az Európa-szerte nagy népszerűségnek örvendő, s a forró spanyol nyárban gyakran napközben is fogyasztott sangría hagyományos receptjét ismertetjük.

Hozzávalók:

2 üveg száraz vörösbor (lehetőleg különböző fajtájúak)

7 dl rum

5 dl narancslé

2 nagy lime

2 narancs

2 citrom

20 dkg porcukor

Elkészítése:

A gyümölcsöket alaposan megmossuk és vékony karikákra vágjuk, majd egy nagy puncskancsóba tesszük. Ráöntjük a rumot, majd rászórjuk a cukrot, jól összekeverjük, és legalább két órán át hűtőben érleljük. Ezalatt a vörösbort és a narancslevet is lehűtjük. Amikor az italok lehűltek, a cukros rumban érlelődő gyümölcsöt finoman szétnyomkodjuk, majd a vörösbort és a narancslevet is a kancsóba öntjük. A kész sangríát jól megkeverjük, majd felszolgáljuk.

Mojito: rumos koktél Kubából

Az alábbiakban a sokféle változatban készített koktél hagyományos elkészítési módját ismertetjük.

Hozzávalók:

35 dl fehér rum

17,5 dl frissen facsart lime lé

kb. 60 frissen szedett mentalevél

4 és fél evőkanál cukor

szóda

tört jég

a díszítéshez: poharanként 1 lime karika, valamint mentalevelek

Elkészítése:

A frissen facsart lime lébe beleszórjuk a cukrot. Hozzáadunk kb. 50 mentalevelet, amelyeket egy koktélkeverő pálcával, vagy egy fakanállal jól belepréselgetünk a cukros lébe, hogy a finom mentaolajból minél több beleoldódhasson. (A levelek felaprítására, zúzására nincs szükség!) Ezt követően hozzáadjuk a rumot, és alaposan felkeverjük a koktélt, hogy a cukor teljes egészében feloldódhasson. A kiválasztott poharakat feltöltjük tört jéggel, erre pedig annyi koktélt öntünk, hogy a pohár pereméig kb. 3 centi hely maradjon – ezt szódával töltjük ki. A poharakat egy-egy lime karikával, valamint a megmaradt mentalevelekkel díszítve szolgáljuk fel.

Gránátalmás-fahéjas puncs Kanadából

Az alábbi finom puncs Észak-Amerikában a karácsonyi összejöveteleknek is kedvelt itala.

Hozzávalók:

1 üveg (750 ml) rum

1 liter gránátalma juice

3,5 dl fűszeres vörösbor

3,5 dl triple sec

2 maréknyi hibiszkusz tealevél

16 fahéjrúd

2 teáskanálnyi szegfűszeg

3  közepes citrom

fél liter víz

A vizet felforraljuk, majd beleáztatjuk a tealeveleket. A rumot, a gránátalmalevet, a vörösbort és a triple sec-et egy puncsos tálban összeöntjük és jól megkeverjük, majd 6-7 perc áztatás után a teát is beleszűrjük és ismét megkeverjük. 4 fahéjrudat egy fél teáskanálnyi szegfűszeggel egy laza szövésű pamutkendőbe teszünk, amelyet jól összecsomózunk, majd a puncsba helyezzük, és egy órán át hagyjuk kiázni. A citromokat kisebb darabokra vágjuk, majd meghintjük a maradék szegfűszeggel. A kiválasztott poharakba jeget teszünk, majd a kész puncsot rátöltögetjük. A poharakat a citromdarabokkal, valamint a megmaradt fahéjrudakkal díszítjük.

Kapcsolódó cikk: Finom koktélok déligyümölccsel – nem csak szilveszterre




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia