szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Itt a palántázás időszaka!

Mártha Izabella, 2014. máj. 13.


A következő időszakban megindul az eddig gondosan dédelgetett palánták szabadföldi kiültetése.
 A kiültetés időszakában elkövetett hibák későn, nehezen vagy egyáltalán nem orvosolhatóak, ezért érdemes áttekinteni, hogy mire figyeljünk oda!

Itt a palántázás időszaka!

A kiültetés előtt, függetlenül a tápanyagellátás későbbi módjától (szilárd vagy tápoldatos), érdemes szilárd műtrágyát kijuttatni. A műtrágyaválasztásnál fontos szempont, hogy csak klórmentes, „kertészeti minőségűt” válasszunk, ugyanis a legtöbb zöldségnövényünk nem viseli el a hagyományos klóros műtrágyákat.
 Legjobban alkalmazható kiültetés előtt indító trágyázásra a Volldünger® Granulátum szilárd, szórható granulált műtrágya, amely speciális összetétele miatt minden növénynél használható.

Gyökérnövekedés stimulálása

A kezdeti időszakban kulcskérdés, hogy a kiültetett palánta gyökere minél gyorsabban megerősödjön. Erre alapvetően kettő megoldás van, persze a legjobb ezeket kombináltan alkalmazni. Az egyik a magas foszfor kijuttatása a talajba, melynek hatására nagyobb, ellenállóbb gyökérzetfejlődik és nagyobb termésbiztonság várható! A foszforpótlás történhet magas foszfortartalmú vízoldható műtrágya beöntözésével, pl. Agriplant® Starter vagy használhatjuk a magas foszfortartalmú Pannon® Starter műtrágyát is, amit a vetőágyba, illetve a bakhátba kell bedolgozni.

A másik megoldás a gyökérnövekedés stimulálása, mely a speciális cink formulációnak köszönhető. Ez ugyanis gyors, erőteljes gyökérnövekedést eredményez, melyre a legjobb megoldás a Yeald® Plus műtrágya, ami lombkezelésre, illetve beöntözéshez egyaránt használhó.

Egy kis növényvédelem

Bármilyen tökéletes gyökérzetet is sikerül nevelnünk a legnagyobb igyekezettel és odafigyeléssel, sajnos ezt a talajból vagy a talajban károsító gombák és rovarok nagyon gyorsan tönkretehetik, veszélyeztetve ezzel a későbbi termésünket!
 Az ellenük való védekezés már palánta korban kiemelt jelentőségű, és igazán sikeresen csak megelőző jelleggel tudunk tökéletes eredményt elérni!

Védekezés a talajlakó rovarok és gombák ellen

Az utóbbi években az egyoldalú tápanyaghasználat miatt a talajainkban lakó káros gombák nagyon felszaporodtak (pl: fuzárium, fitoftóra, fehérpenész) és egyre súlyosabb károkat okoznak a zöldségeskertben. Szerencsére ezek ellen már van megbízható környezetbrát megoldás.
 A Trifender® WP egy olyan mikrobiológiai készítmény, amely olyan talajállapotokat alakít ki a gyökérzónában, ami a káros gombák számára nagyon kedvezőtlen, így azok szaporodása leáll, kártételük megszűnik.  

Szerencsére már a talajlakó rovarkártevők ellen is kivá
ló biológiai lehetőség áll rendelkezésünkre. Az Artis® egy olyan természetes talajlakó gombából előállított készítmény, amellyel olyan talajállapotokat alakíthatunk ki, ami a rovarok számára nagyon kedvezőtlen, így szaporodásuk és kártételük megszűnik.

Figyelem! Az Artis® gombaölő szerekkel és Trifenderrel® nem keverhető!

VIDEO

Lelkesedésünk mit sem ér, ha valamit nem úgy csinálunk, mint kellene. Vétek lenne a reménybeli termést már a kezdetek kezdetén megtizedelni. Ha ezeket a tanácsokat és javaslatokat betartjuk, akkor garantált a nagy mennyiségű és egészséges zöldség az asztalunkon!

Kapcsolódó cikk: Így öntözz, ha fóliád van!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 20., csütörtök / 20:56

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 20., csütörtök / 20:46

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 18., kedd / 13:16

Selyem akác betegség

2019.június 18., kedd / 12:00

Selyem akác betegség

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia