szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Játék a centikkel: a térnyerés iskolája

Scheftsik Tamás, 2013. nov. 11.


Hazánkban a lakások mérete finoman szólva is elmarad a hollywoodi filmekben látottakénál. Ebből adódóan különleges megoldásokra, és ügyes trükkökre is szükségünk lehet, hogy a rendelkezésre áll teret egy kicsit manipuláljuk. Ezt fizikailag megtenni drága, és sokszor nem is lehetséges, ám optikailag mindig van lehetőség egy kis trükközésre.

Játék a centikkel: a térnyerés iskolája

Térnyújtás

Ahhoz, hogy a teret növeljük, mindenképpen több helyre lenne szükségünk. Ahhoz azonban, hogy elnyújtsuk, vagy optikailag befolyásoljuk, Már csak néhány ügyes trükkre van szükségünk. A lehetőségeink között az egyik a nyújtása, amihez csíkokat tudunk használni. Ha a falakon, esetleg a padlón olyan mintákat alakítunk ki, amik hosszanti irányban elnyúlnak, vagyis például csíkozzuk a felületet, az a teret is megnyújthatja. Ez persze csak akkor igaz, ha nem visszük túlzásba a dolgot, vagyis nem, zsúfolunk különböző színű csíkokat a fal teljes felületére. Egy-egy darab tökéletesen elég, mindezt pedig egy nagyjából egyszínű felületen helyezzük el – vagyis a fal lehetőleg ne legyen sok helyen megtörve különböző árnyalatokkal.

A padló esetében egy kicsit más a helyzet. Ha igazán elegáns, és természetes megoldást szeretnénk, akkor a hajópadló az ideális lehetőség. Ilyenkor fontos lehet a fózolás, vagyis a vékony sávok, melyek a deszkák között helyezkednek el. Ezzel ugyanis még jobban hangsúlyozhatjuk a hosszúságot, és a teret is el lehet általa nyújtani. Szőnyegek esetében is jó lehet ez a megoldás, vagyis az, ha nem tölti ki a teljes padlót. A futószőnyegek lényege is a tér nyújtása lenne, bár igaz, a felület változása miatt, nem lesz olyan jó az eredmény, mint a hajópadló esetében.

Térduplázás

A teret meg is tudjuk duplázni, de legalábbis sokat hozzá lehet tenni, ha egy kicsit ügyesek vagyunk. Ehhez az egyik legjobb eszközük a tükör, amit kisebb vagy nagyobb darabokban is lehet használni. Aki nem akar nagyon nagy felületeket pucolni, annak érdemes kisebb darabokban, elszórtan alkalmaznia a tükröket. Ezek a kisebb darabok azonban még mindig nagyobbak kell legyenek, mint egy átlagos képkeret. A jól megválasztott helyeken elhelyezve kinyitják a szobát, erősen képesek optikailag növelni a teret.

A festett, vagy poszterezett falakkal is lehet játszani ebből a szempontból. Persze csak akkor, ha teljes felületet beterít a minta, de ebben az esetben meglepő lesz az eredmény. A mai tapéták között fellelhetőek már olyanok, amik visszahozzák nagyanyáink szobabelsőit. Így egy – egy fal átalakulhat erdővé, mezővé, vagy egy mediterrán terasszá. Aki nem szereti az ilyen képeket, az festethet is, de az valamivel drágább lesz, a hatással azonban biztosan nem lesz gond.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 18., kedd / 13:16

Selyem akác betegség

2019.június 18., kedd / 12:00

Selyem akác betegség

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia