szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Jó móka! Fessünk növényekkel!

Mártha Izabella, 2014. aug. 12.


Évszázadok óta tudjuk nagyon sok gyógynövényről, hogy jótékony hatásuk miatt kültönböző betegségek kezelésére érdemes használni. De az már kevésbé ismert, hogy bizonyos növényeket ruhák, vásznak kozmetikumok és egyéb anyagok festésére is lehet alkalmazni. Lássuk, melyek azok a növények amelyek nemcsak dekoratívak, hanem dekorálásra is kiválók!

Jó móka! Fessünk növényekkel!

Szerencsére nem mertült feledésbe az a tudat több mint 100 növényről még akkor sem, amikor a 19. században felfedezték a szintetikus festékek előállításának lehetőségét, hogy ezek a növények színanyag tartalmaik miatt természetes színezésre is alkalmasak. Napjainkban egészségügyi és környezetvédelmi okok miatt is egyre több természetes növényi festék jelenlétével találkozhatunk.

Festő növényekből tinták, szövet festékek, kozmetikumok, falfestékek, színházi sminkek, színes teák és egyéb színes élelmiszerek állítható elő. Ez nem csak a levelek és virágok felhasználásával történhet, hanem a termések, gyümölcsök, gyökerek felhasználásával, sőt a fák és kérgek is alkalmasak lehetnek!


Így lehet nyerni a szőlő (Vitis vinifera) leveléből zöld színt, a fájából feketét és az érett terméséből intenzív vörös árnyalatot. A fekete bodzát (Sambucus nigra) például a a gyapjú festéséhez timsó oldatban főzik. Így ebben a  szappanos főzetben intenzív kék lesz a színe, de ha teszünk hozzá ecetet, akkor piros színt várhatunk!

Kezdjünk el festeni!

Néhány kerti növény is a festő növényekhez tartozik, amellett, hogy évelő, egynyári és balkon növényként terjedt el világszerte. Pigment anyagok kinyerésére alkalmas a csarab (Calluna vulgaris), a kerti dália (Dahlia pinnata), a közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum), a bazsarózsa (Paeonia officinalis), a fekete mályvarózsa (Alcea rosea ’Nigra’), a palástfű (Alchemilla vulgaris) és a körömvirág (calendula officinalis).

Aki szeretné kipróbálni, egyszerűen csak össze kell őrölni virágokat és leveleket, majd összekeverni vízzel és a színek máris készen állnak a festéshez! Intenzívebbek lesznek a színek, ha a főzetet kicsit főzzük. Az elkészült növényi festékek fel tudjuk használni például tintaként ruhák batikolására vagy textil festésére. Mérsékelt hőmérsékleten mosva és szárítva sokáig eltarthatók a nyár színeivel díszített ruhák amire bizonyára télen is szívesen emlékezünk!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 15., hétfő / 14:12

Mit tegyek a Habanero leveleinek torzulásával?

2019.július 15., hétfő / 14:05

A fokföldi ibolyám levelét rágcsálja valami

2019.július 15., hétfő / 13:56

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 14., vasárnap / 17:32

Kertészkedj japán módra!

2019.július 09., kedd / 23:27

A csodálatos teafa olaj

2019.július 09., kedd / 22:27

Selyem akác betegség

2019.június 27., csütörtök / 01:20

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia