szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kamilla vagy ebszékfű? Ismerd meg őket!

Topor Erika, 2015. jún. 17.


Utak mentén egyre többször fordul elő az ebszékfű, mégis sokan kamillának nézik, gyűjtik. Honnan ismerhető fel a két virágzó növény teljes biztonsággal? Nézzük a jegyeket!

Kamilla vagy ebszékfű? Ismerd meg őket!

Az ebészékfű bemutatkozik

Az ebszékfű (Tripleurospermum) az őszirózsák családjába tartozó nemzetség. A Kárpát-medencében előforduló fajok a bánsági ebszékfű, a tengerparti ebszékfű és a kaporlevelű ebszékfű. Egy időben a székfüvek közé sorolták őket (székfű: Matricaria), és gyakori a szinonimaként való megnevezés is.

Az ebszékfű a szántók gyakori növénye, legtöbbször szarkalábak és pipacsokkal társul. 20-60 cm magasra növő, felső részén elágazó faj. Ha megdörzsöljük a hajtásait, akkor a kamillával ellentétben nem ad erőteljes illatot. Levelei kétszer-háromszor szeldeltek, fonálszerűek. Az őszirózsafélék családjára jellemzően (Asteraceae) virágait nyelves és csöves virágok alkotják. A csöves virágok sárgák, és félgömb szerűen, de mégis laposan kidomborodnak. A nyelves virágok a kamillával ellentétben nem hajlanak le. Kaszattermésű, május-szeptember között virágzik szántókon, parlagon hagyott területeket, szikeseken, legelőkön, réteken.

Ismerjük fel a kamillát!

Az egyik legkedveltebb gyógynövény a kamilla (Matricaria recutita), mely sokrétűen alkalmazható: gyulladáscsökkentő, görcsoldó, idegnyugtató, sebgyógyító hatású, de kozmetikai szerekben is előszeretettel használják.

Orvosi székfű néven is ismert, de ezen kívül számos népi elnevezése van. Magassága változó, az igen alacsony, pár centiméteres magasságtól kezdődően, a 40-50 cm-es magasságig is előfordul. Fészkes virágai egyesével nyílnak a hajtások végein, a csöves virágok csúsosak, kiemelkedőek, a nyelves virágok fehérek és lehajlóak. A sárga csöves virágai kúp alakban kiemelkednek, és a kúp belül üreges.

Az ebszékfűtől ebben a tulajdonságában is eltér, hiszen az ebszékfű közepe félgömb alakú, míg a kamilláé üreges kúp alakú.


Kapcsolódó cikk:  Ez keleti mák, nem gyom
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.

2019.május 15., szerda / 23:33

Gyep színe nem egyenletes, foltokban jobban nő

2019.május 14., kedd / 09:28

Gyomnövény meghatározás

2019.május 14., kedd / 09:17

Gyomnövény meghatározás


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia