szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Káposztás bableves

Sulyok Józsefné, 2011. jan. 25.


Az előző nap beáztatott babról leöntjük a vizet, a babra friss vizet öntünk és feltesszük főni, teszünk a levébe sót. Miután megfőtt, leszűrjük róla a levet és mindkettőt félretesszük.

Káposztás bableves

Egy másik edénybe teszünk zsiradékot, aprítunk bele bőven hagymát, fokhagymát és egy kicsit pirítjuk. Majd teszünk bele egy kevés lecsót, darált pritaminpaprikák, piros-aranyat, hagyjuk, hogy átmelegedjen. Szórunk rá darált fűszerpaprikát, beletesszük az előre elkészített karikára vágott zöldségeket és a kockára darabolt sertéshúst. Megszórjuk egy kevés sóval és közben kevergetve, fedő alatt puhítjuk.

 

A savanyú káposztát kimossuk, kinyomkodjuk, és kissé megvagdossuk, ne legyen olyan hosszú szálú.

 

Amikor a zöldséges húsról kezd lefőni a leve, ráöntjük a korábban leszűrt bab levét, teszünk bele petrezselyem és zellerlevelet, ha kell, még vízzel pótoljuk. Tovább főzzük, amikor már majdnem puhának érezzük a húst, beletesszük a savanyú káposztát és együtt főzzük tovább. Közben kóstolgatjuk, és amikor már mindent puhának gondolunk, beleöntjük a megfőtt babot. Amíg mindez újra felfő, addig készítünk bő tejföllel és tejjel habarást, egy kisebb edényben rántást és mindkettőt ráöntjük a levesre. Összefőzzük, ha kell, még ízesítjük és kész a káposztás bableves. A petrezselyem-zellerlevelet tálalás előtt eltávolítjuk.


Káposztás bablevest füstölt csülökkel is szoktam készíteni.

Ebben az esetben a füstölt csülköt jól kiáztatom és kuktában felteszem főni, addig főzöm, míg puha nem lesz. Miután a főző léből kivettem a húst, hagyom kissé kihűlni, majd apró darabokra szeletelem.

 

A babot is felteszem egy másik kuktába, beleteszem a zöldségeket nagyobb darabokra szeletelve, egy fej hagymát egészben, mert azt főzés után így könnyebb lesz eltávolítani. Nem sózom meg, mert a csülök leve valószínűleg elég sót fog kölcsönözni, mert a babot a csülök levével öntöm fel, és vízzel pótolom a kívánt mennyiséget. De ha kell, még utólag sózhatunk. Amikor a bab majdnem megpuhult, beleteszem a savanyú káposztát, együtt főzöm tovább. Amikor már mindent puhára főztünk, beleteszem a feldarabolt csülökhúst, ráöntöm a habarást és a rántást, majd összefőzöm.


Ez olyan étel, amiből nem lehet csak egyszeri fogyasztásra készíteni, másnap, illetve akár harmadik nap is szívesen fogyasztható. Jó étvágyat!


 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.március 25., szerda / 22:48

Citromfán levél-száradás

2020.március 03., kedd / 16:48

Pettyeslevél virágzása

2020.március 02., hétfő / 13:55

Pluméria levelének széle barnul

2020.március 02., hétfő / 13:53

Citromfáim néhány levele elsárgult, és ahol a levél felszíne elsárgult, ott a fonákon kis barna pöttyöket találok.

2020.február 25., kedd / 19:51

Próbáld ki a csicsókát!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia