szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Karácsonyfa mustra!

Mártha Izabella, 2013. dec. 10.


Minden évben decemberben kora reggel útra kelünk, hogy a fenyőárusoktól legszebb karácsonyfát megvásároljuk. Sokan választják a klasszikus lucfenyőt, de vannak más típusú karácsonyfák is, amelyek formásabbak, tartósabbak, szebbek és illatosabbak. De milyenek léteznek és miben különböznek egymástól?

Karácsonyfa mustra!

Röviden bemutatom a hét leggyakoribb fenyőfa típust, melyek a következők: lucfenyő, ezüstfenyő, nordmann fenyő, duglászfenyő, feketefenyő, erdei fenyő, kolorádófenyő.

Közönséges luc

A családi ünnepek illatát sokakban a lucfenyő idézi fel. Luc az egyik legnépszerűbb és legkedvezőbb árú karácsonyfa, de csak viszonylag rövid ideig tartós. A meleg helyiségekben a sötétzöld színű, közepesen szúró tűlevelei néhány napon belül megszáradnak és viszonylag gyorsan lehullanak. Ezt a fenyőt elsősorban kültéri díszítésre javasolt felhasználni és csak az ünnep előtti napokban érdemes feldíszíteni!

Ezüstfenyő

Az ezüstfenyő, mint a neve is elárulja tűlevelei ezüstszürke színűek. Jó az eltarthatósága, az árkategóriában kissé meghaladja a lucfenyőt. Erős, egyenletesen nőtt ágai különösen alkalmasak nehéz díszek és gyertyák megtartására. A tűlevele erős, hegyes, illata nagyon kellemes, sűrű erdő illatára emlékeztet.

Nordmann fenyő

A nordmann fenyő messze az egyik legdrágább fenyőfa. Nagyon lassan nő, akár 12-15 év alatt érheti el a vágásra érett állapotot, így nem véletlen, hogy ez a legdrágább fa. Különlegessége a nordmann fenyőnek az, hogy a fényes, sötétzöld tűlevele nem szúr, és leveleit kicsit megdörzsölve kellemes narancsos illatú lesz a kezünk. Melegebb helyiségekben is hosszú ideig tartós lehet, de nagy hátránya a magas ára!

Duglászfenyő

A duglászfenyő különlegessége, hogy puha, vékony tűlevelei intenzív citrus illatúak. Az ágai karcsúak, könnyen hajlanak, ezért elsősorban dekorációra alkalmas. A fa habitusa miatt keskeny lakásba is jól elhelyezhető, tűlevele megszáradás után sem szemetel.

Feketefenyő, erdei fenyő

Hosszú, zöld tűlevelei viszonylag hosszú ideig tartósak, de éppen a tűlevelek hossza miatt nehezen díszíthetők. Ritka hajtásuk miatt kevésbé dekoratívak. Előnyük az alacsony árkategóriájúk, viszont nagy hátrányuk, hogy erősen gyantáznak. A fekete fenyő tűlevelei vaskosak, kemények, az erdeifenyőé puhábbak.

Kolorádófenyő

Egy ritka, de különleges fenyő a kolorádófenyő, melynek tűlevelei lapítottak és sarlósan felfelé állnak. Látványos ezüstös szürke lombszínét annak köszönheti, hogy tűleveleit vastag viaszréteg borítja, ami a párologtatását mérsékli és késlelteti a tűlevelek hullását.

Mint látható, vannak különböző dolog, amit figyelembe kell vennie, ha egy karácsonyfát vásárolunk. Vásárlás előtt érdemes elgondolkozni, hogy mi a legfontosabb! A tartósság, a megjelenés, az ár vagy az illat?

A médiában azt halljuk, hogy az ezüstfenyő és a nordmann fenyő a legjobban eltartható. A megjelenésben a nordmann fenyő és a kolorádófenyő a nyerő. A legalacsonyabb ára pedig a lucfenyőnek van. A legfinomabb illatú a duglászfenyő és az ezüstfenyő. Nagy térben a fekete fenyő és az erdeifenyő a mutatós. El kell döntenünk mi a fontos számukra, a többi pedig már csak a pénztárcánktól függ!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.január 13., hétfő / 11:00

Fikusz - barna foltos

2020.január 11., szombat / 21:07

Miért sárgult el a levele ? Mit tegyek ezzel az egy szárral ?

2020.január 07., kedd / 11:22

ültetési szertartás esküvőn

2020.január 07., kedd / 11:10

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2020.január 03., péntek / 19:47

Yucca pálma levelek száradása

2020.január 02., csütörtök / 15:16

Yucca pálma levelek száradása


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia