szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kedvenc felkapaszkodó növényeink

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 31.


A futók között vannak valódi kapaszkodó növények és vannak olyanok, amelyek támasztást, kötözést igényelnek. 

 Kedvenc felkapaszkodó növényeink

Egyes cserjéket megfelelő eljárással futó jellegűvé nevelhetünk.

A tapadó-gyökerekkel kapaszkodó futó növények tapadó-gyökereikkel közvetlenül a tám-berendezésre tapadnak, és nincs szükségük felkötözésre. Ilyenek a trombitafolyondár, a kúszó hortenzia, a kecskerágó és a borostyán. Fal mellé ültessük és igazítsuk be őket a helyes növekedési irányba. Ezután már maguktól felfutnak, megkeresik a helyüket. Kezdetben nehezebben fejlődnek, de miután biztos támasztékot éreznek, hamar behozzák a lemaradásukat.

A kacsokkal kapaszkodó és csavarodó növények támasztékot igényelnek. A vadszőlő, a klematisz, indákkal, kacsokkal kapaszkodik, míg a lonc és a lilaakác csavarodó hajtásaikkal minden kínálkozó támasztékra rácsavarodnak. Támasztékként használhatunk karót, léckerítéseket, korlátokat, stb.

Számos cserjét lehet megfelelő támasztással és neveléssel futó jellegű növényé alakítani. Például gyakran díszítjük a pergolákat és íveket futórózsákkal. Ehhez a hajtásokat megjelenésük után azonnal a támasztékhoz kell rögzíteni. Hogy a virágzást elősegítsük, a hajtásokat lehetőleg vízszintesen kötözzük. Ez ugyan több munkát igényel, de a virágzás is dúsabb lesz. A rózsákon kívül a tűztövis és az egyes madárbirsek is alkalmasak ilyen díszítő jellegű felhasználásra. A kopár falakat, az egyhangú kerítéseket üde zölddé varázsolhatjuk bármelyikükkel.

Futónövények ápolása

  1. A jól előkészített talajban fejlődő futók csak nagyon száraz időben igényelnek öntözést. Az ereszek alá ültetett növények nem jutnak csapadékhoz, ezért ezeket gyakran öntözzük.
  2. A jól előkészített talaj esetében az ágy alaptrágyázása a futóknak is elegendő.
  3. A kapaszkodógyökeres futókat csak akkor vágjuk vissza, ha egy-egy hajtás nem megfelelő helyre igyekszik. Az ablakok elé csüngő futókat vágjuk le, mert a fényt nagyon felfogják. A vágásukat tavasszal végezzük el.
  4. A virágképződés elősegítése érdekében a futókat minden évben rendszeresen kell ritkítani. A korán virágzó fajtákat közvetlenül az elvirágzás után vágjuk vissza, és minden elhervadt virágot távolítsunk el róluk. A később virítókat a következő évben, tavasszal ritkítsuk.  

Kapcsolódó cikk: A hűset adó futónövények

   ​  
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.május 15., szerda / 23:33

Gyep színe nem egyenletes, foltokban jobban nő

2019.május 14., kedd / 09:28

Gyomnövény meghatározás

2019.május 14., kedd / 09:17

Gyomnövény meghatározás

2019.május 12., vasárnap / 12:09

Milyen növény lehet ez?

2019.május 12., vasárnap / 12:05

Milyen növény lehet ez?

2019.május 11., szombat / 18:53

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.május 05., vasárnap / 14:49

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.május 02., csütörtök / 18:51

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2019.április 28., vasárnap / 08:32

Lyukacsos a szilvafa levele.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia