szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kerti tippek, avagy mi a teendő a gyeppel ősszel?

Bényei Zoltánné, 2008. okt. 11.


A kertek egyik legkellemetlenebb gyomnövényét, a tarackot az őszi ásáskor egykönnyen kiírhatjuk....           

      

A talaj átforgatásával egyszerre kiszedjük a tarack gyökereit, a legapróbb darabokat is, és feltétlenül égessük el vagy vigyük messzi a veteményes kerttől. Sose hagyjuk egy kupacban, mert a gyökérdarabok nagyon könnyen újjáélednek.

A gyepet elő kell készíteni a télre, hasogatást végezzünk keresztben és hosszában egyaránt.

Így a tél során a csapadék és a trágyák hatóanyaga jobban behatol a talajba. Erre a célra használható a hegyes végű gereblye is, az is nagyszerűen fellazítja a gyepet.

A gyep télre felkészítésének egyik legfontosabb feladata a tápanyagutánpótlás.

Legkésőbb november elején végezzünk trágyázást, szerves vagy műtrágya használatával, ügyelve az egyenletes kijuttatásra. A csomókban maradt trágya kiégeti a füvet, a következő évben foltos lesz a gyepünk.

A szeder szaporításának, bujtásának a szeptember az ideje. Amikor az indák már befejezték a növekedést, a hajtásvéget vezessük egy gödörbe, aztán töltsünk rá tápdús talajt, tömörítsük és tartsuk nyirkosan. Amikor a lehajlított hajtáscsúcs új életre kel, meggyökeresedik, akkor leválaszthatjuk, és állandó helyre telepíthetjük.

A kelbimbó kiváló téli zöldségféle. Fagytűrő, ezért nem kell ősszel felszedni, nyugodtan hagyjuk kint és csak akkor szedjünk róla, ha készíteni akarjuk, frissen. A tél közepén is könnyen kiszaladhatunk a kertbe, behozunk egy kelbimbó tövet és leszedegetjük róla a termést. A kelbimbó egyébként jól fagyasztható, tehát ha nem tudunk télen kijárni érte, nyugodtan tegyük mélyhűtőbe a kifejlett bimbókat.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia