szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kerti vendégeink védelmében

Szépzöld, 2010. dec. 26.


a békáktól a sünökön át a madarakig
Remek dolog különféle állatokat megfigyelni kertünkben, azonban kevésbé örömteli, amikor az állatkák tönkre teszik a munkánkat. Senki nem válogathatja meg, milyen állatot enged be a kertjébe.
 

Kerti vendégeink védelmében

Békák

Nyár közepén az ebihalakból békák fejlődnek és előjönnek a vízből. Ha van kerti tavunk, magunk is szemtanúi lehetünk az ugrabugrálásnak. Egy béka körülbelül 3000 petét rak le tavasszal, amelyek egy kupacban maradnak addig, amíg ebihal nem lesz belőlük.

 

Ne aggódjunk a nagyszámú pete miatt, ugyanis 3000 petéből mindössze 5-6 béka éri meg a felnőtt kort. Mind a békák, mind pedig a varangyok szeretik a csigákat, pókokat, bogarakat, gilisztákat száz- és ezerlábúakat. Azon se lepődjünk meg, ha kis kerti házunkban békákkal, varangyokkal találkozunk. Ezek az állatok ugyanis szeretik a meleg, nyirkos helyeket.

 

Figyeljük tavunk vízszintjét. Nyáron a nagy melegben gyorsan és nagymértékben csökkenhet a vízszint. Mindig gondoskodjunk utántöltésről!

 

Csigák

Megkérdezhetünk akár ezer kertészt, vagy kerttulajdonost, egyikük sem fogja azt mondani, hogy szereti a csigákat. Hatalmas kárt tudnak ugyanis okozni a kertben, amikor végiggyalulják a veteményest, minden levelet megrágva, elpusztítva.


A megoldás azonban nem kell, hogy feltétlenül valamilyen gyilkos vegyszer legyen. Ne feledjük, minden permetezőszer vagy egyéb vegyszer, amit növényvédelem címén a kertbe juttatunk, az bekerül az élővilág vérkeringésébe és ezzel együtt az asztalra is, amikor a betakarított termést fogyasztjuk.


Mi tehát a megoldás? Tegyük nehezebbé a csigák számára a közlekedést. Szórjunk hamut a kertbe, esetleg helyezzünk el szúrósabb ágakat, tövises növényeket a földre, vagy öntsünk ki sört. A nehéz terepviszonyok távol tartják majd a csigákat. Beáshatunk a földbe néhány vödröt is, amibe a csigák útközben belepottyannak, s így elszállíthatjuk őket saját kertünktől messze, biztonságos távolságra.

 

Sünök

A kerti tó bizonyos állatok számára halálos veszélyt is jelenthet. A sünök júniusban hozzák világra utódaikat, akik ugyan tudnak úszni, de ha nincs a tóban menekülésre alkalmas út, a kis sünök a fárasztó úszástól hamar vízbe fulladhatnak. A megoldás egyszerű, helyezzünk a tóba néhány téglát vagy dróthálót a tó szélére, így vendégeink biztonsággal kimászhatnak a vízből.

 

A sünök egyébként hasznos lakói kertünknek. Megeszik a csigákat, bogarakat, hernyókat és a rovarok többségét. Ha szeretnénk látni a sünik életét, építsünk egy természetes búvóhelyet nekik, ahol biztonságban érzik magukat. Ha nincs mód arra, hogy egy kis vadvilágot alakítsunk ki, akkor építsünk egy kis "viskót" téglák és egy fatábla segítségével nekik. A rendszeres vízellátás és friss élelem vissza fogja csalogatni a süniket a lakhelyre. Ha kedvében szeretnénk járni szúróshátú barátainknak, akkor rakjunk ki vagdalt húst, rántottát vagy friss májat. Kezdetben távolabbról, bokrok mögött megbújva figyeljük a sátorban lustálkodó sünöket. Forrás: www.epitinfo.hu   
 

 

Kapcsolódó cikk:

Cila története 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 03., szerda / 08:58

Yucca pálma levele fonnyad

2020.május 15., péntek / 22:07

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:12

Barna foltok a japán juharon

2020.május 15., péntek / 20:06

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:03

Túl locsolás lehet az oka a foltosodásnak?

2020.május 11., hétfő / 15:15

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2020.május 10., vasárnap / 23:05

Foltokban sötétedő, szürkülő gyep


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia