szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kerti világítások stílusosan

Scheftsik Tamás, 2014. júl. 21.


Az igazán mutatós kerti világítást az alapoknál érdemes kezdeni. Ezek pedig természetesen a vezetékek, és azok rejtése. Fordítsunk rá nagy gondot, hiszen a nem jól lefektetett elektromos vezetékek súlyos balesetet is okozhatnak, ha pedig nem rejtjük el megfelelően, vagy nem gondoljuk végig alaposan, hogy hova szeretnénk lámpákat, akkor huzalokkal lesz tele a zöldellő kertünk. Ezek után a választás a mi kezünkben van, hogy az ízlésünknek, és az elképzeléseinknek mi a legmegfelelőbb világítási eszköz.

Kerti világítások stílusosan

Kő lámpások

Aki mutatós, és szembeszökő világítást szeretne, az nem nyúlhat mellé a kő lámpatestekkel. Mindenekelőtt azzal kell számolni, hogy ezek bizony messze nem olcsó kategóriás kiegészítők. Egy – egy darab 10 és 60 ezer forint között mozog, de persze ettől jóval drágábbak is vannak. Ami nagy előnye, hogy nem kell adott időközönként lefesteni, és igazán könnyen és tökéletesen illeszthető be a kert látképébe. A mozgatása bajos lehet, hiszen igen súlyos, de gyakorlatilag az áramról üzemelő lámpák egyike sem könnyen mobilizálható. A kő lámpásokon akár a moha is megtapad, így rusztikus, romantikus, vagy akár keleties hangulatot is áraszthatnak, attól függően, hogy nekünk mik az igényeink.

Alulról

Sok esetben a közvetlen fény nem a legnyerőbb egy kertben. Ám szinte minden hobbykertész rendelkezik egy – két olyan szépséggel, amit a büszkeségtől dagadó mellel mutogat a barátainak, vendégeinek. Ezeket a növényeket akár a kerti világításba is bevonhatjuk. Ugyan azon az elven, ahogyan a hatalmas épületeket is megvilágítják, a növények is kaphatnak alsó fényforrást. Ezzel nagyobbnak, jelentékenyebbnek tűnnek esténként, és a róluk visszaverődő kellemes fény a kertet is megvilágítja.

Füzérrel

A fényfüzérek tökéletes megoldások lehetnek a kert megvilágítására. Sokan ezeket a praktikus eszközöket csak télen, karácsony közelében alkalmazzák. Mivel ez az alapfunkciójuk, ez érthető is, ám napjainkban rengeteg formában és kivitelben kapható, így egy kicsit sem kell attól tartani, hogy karácsonyi hangulatot eredményez, ha feltesszük őket. Külön jó oldaluk, hogy mivel a súlyuk kicsi, így akár keresztbe kasul is fellógathatjuk őket a kertben, így oda is jut fény, ahova egyébként állólámpa vagy erős reflektor nélkül szinte lehetetlen lenne. A lugasok és pergolák romantikussá és hangulatossá tehetőek általa, vagy akár egy oszlop segítségével fényernyőt is létrehozhatunk velük.

Kaspók kis lámpák

Aki nem szeretné vezetékekkel telerakni a kertet, vagy csak spórolni akar a villanyszámlán, az választhat napelemes lámpásokat is. ahhoz, hogy ennek a döntésnek értelme is legyen, vagyis a lámpások használhatóak legyenek, sajnos mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. Ha viszont ezt megtesszük, akkor nem csak a klasszikus lámpások között válogathatunk, hanem akár olyan kaspó mellett is letehetjük a voksunkat, ami amellett, hogy otthont ad egy – egy csodás növénynek, foszforeszkálva világít az esti órákban. Ennek olyan változata is létezik, mely árammal működik, így a világítást mi is szabályozhatjuk. Egy kis utánajárással olyan festéket is tudunk venni, amelyik foszforeszkál a sötétben, ennek segítségével pedig mi magunk is elkészíthetjük a saját kaspóinkat, székeinket, asztalainkat, illetve bármit, amit jónak látunk.

Kapcsolódó cikk: A kert átalakítása mediterrán stílusban
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.január 13., hétfő / 11:00

Fikusz - barna foltos

2020.január 11., szombat / 21:07

Miért sárgult el a levele ? Mit tegyek ezzel az egy szárral ?

2020.január 07., kedd / 11:22

ültetési szertartás esküvőn

2020.január 07., kedd / 11:10

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2020.január 03., péntek / 19:47

Yucca pálma levelek száradása

2020.január 02., csütörtök / 15:16

Yucca pálma levelek száradása


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia