szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Készíts dióból diókolbászt!

Sulyok Józsefné, 2015. okt. 01.


A dió már a középkorban is nagyon kedvelt volt, főként a magját fogyasztották, emellett idegpanaszok és reuma elleni teát is készítenek belőle. 

Készíts dióból diókolbászt!

A magyar népi gyógyászatban bél és gyomorhurut ellen, vértisztítóként, külsőleg sebkezelésre használták a növényt.

A dióbél igen értékes, ásványi anyagokat, fehérjét, telítetlen zsírsavakat, vitaminokat (B-, E-) tartalmaz.

Gyógyhatását tekintve kiemelkedő fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, összehúzó hatása van. Fontos élelmiszer alapanyag a dió, magját nem csak nyersen, pörkölve, olaj formájában fogyasztják, de szeszesital, lekvár is készül belőle, éretlen terméséből pedig szörp és befőtt is készíthető.

Magja és a belőle sajtolt olaj érvédő, érelmeszesedést gátló, csökkenti a koleszterinszintet és antioxidáns hatású.

Számos ismert felhasználási módja mellett lássunk egy különleges felhasználási módszert, vagyis a diókolbászt.

Diókolbász:

Hozzávalók: 15 dkg darált dió, 30 dk reszelt karavánsajt, 5 tojás, 2 kávéskanál őrölt kömény, 1 fej fokhagyma, 2 kiskanál só, 5 kk. édes-nemes paprika, 5 ek zabpehely, 3 ek búzadara, ízlés szerint majoránna, koriander, szerecsendió és 4 dl olaj.

A diót, zúzott fokhagymát, sajtot, tojások sárgájával és a fűszerekkel összekeverjük, majd a felvert tojásfehérjével összedolgozzuk. A masszából hengereket formázzuk. Forró olajban óvatosan forgatva kérget sütünk rájuk. A sülő hengereket felöntjük 2 dl vízzel és lassú tűzön kb. fél óráig főzzük, amíg ismét zsírjára sül.

Diókolbász sajt nélkül:

Hozzávalók: 3 ek gríz, 2 egész tojás, 1 kk darált kömény, 2 kk pirospaprika, 1 dl zabpehely, 1 dl szója granulátum, 1 dl szójadarálék, 1 dl darált dió, 1 dl víz, kevés fokhagyma, ételízesítő, só, paradicsomlé, olaj.

A felvert tojásokhoz hozzáadjuk a zabpelyhet, a grízt és egy ideig állni hagyjuk. A szója granulátumot kevés vízzel és a fűszerekkel megpároljuk. Hozzákeverjük a tojásos masszát. Apróra vágott fokhagymával, őrölt paprikával ízesítjük, majd végül a darált diót és a szójadarálékot is hozzátesszük.

Olajos kézzel kolbászokat formálunk és tepsiben kisütjük. Mielőtt teljesen megsülne, paradicsomlével megkenegetjük a kolbászokat, majd alufóliával letakarva, még egy kis ideig sütjük. A szójadarálékot helyettesíthetjük főtt, áttört babbal is.

Kapcsolódó cikk: Évzáró kavalkád a kertben

 

 

 

 

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.

2019.május 15., szerda / 23:33

Gyep színe nem egyenletes, foltokban jobban nő


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia