szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kézzel készült ajándék - Bonbonőrület a konyhában

Topor Erika, 2013. dec. 11.


Minden évben nagy agyi munkát jelent kigondolni, kinek mit vegyünk karácsonyra. Az üzletekben tolongva minduntalan rájövünk, hogy gyakorlatilag semmi hasznosat nem találtunk, és azt is nagyon drágán vettük. Az elmúlt két évben szakítottunk ezzel a hagyománnyal...

Kézzel készült ajándék - Bonbonőrület a konyhában

A tavalyi év egy igazi teszt év volt. Nemcsak minimálköltségből kellett kihozzuk a legtöbbet, de még ötletesnek is kellett lennie és szívből jövőnek. Fejembe vettem, hogy bonbonokat fogok készíteni. Mint minden internetfüggő háziasszony az internet elött ücsörögtem órákat és vadul kerestem a jobbnál jobb recepteket, majd kiválasztottam 10-félét, amit várhatóan el is tudok készíteni. Büszkén jelentem: nagy sikert aratott a házi bonbon. Idénre már komoly rendelési listám is van.

Ha a bonbonkészítés kézikönyveit olvasgatjuk, akkor se szeri, se száma az alapanyagoknak, eszközöknek. Ha mindezt meg szeretnénk venni, súlyos tízezrekbe kerülnek az eszközök és még valójában az alapanyagokat meg sem vásároltuk. Ajánlanak mindenféle kitűnő eszközt, ami megkönnyíti az életünket, és természetesen kizárólag belga csokoládét és minőségi alapanyagokat szabad vásárolni. Tavaly én is beleestem abba a hibába, hogy mindent egytől-egyig elhittem, de idén már "okosabb" voltam.

A méregdrága szilikonos bonbonformákat már tavaly is felváltotta a svéd lakberendezési áruház szilikonos jégkockaformái, és a bonbontűket a hústű, bonboncsepegtető kanalat a házilag drótból készülő "hálós kanál". Ha nem is professzionális minden eszközöm, de a siker így is megvolt nagy megelégedettségemre. A belga csokit csak idén mertem kiváltani, tavaly minden abból készült. Idén szintén minőségi, de nem belga csokit használtam és ugyan olyan tökéletes lett az összes műalkotás, mint tavaly, csak sokkal olcsóbban jött ki.

Az egyik legegyszerűbb, és kezdőknek is ajánlott édesség - mely tuti sikert arat, a pillecukor. Szinte semmi nem kell hozzá, mégis könnyen ízesíthető, hamar elkészül és nagyon finom.

Marshmallow - pillecukor:

Hozzávalók:
150 g cukor
50 ml víz
1 evőkanál kukoricaszirup (vagy helyette méz)
8 g zselatin + 3 evőkanál víz
csipet só
A hempergetéshez, hogy ne ragadjon:
1 evőkanál kukoricakeményítő + 1 evőkanál porcukor

Ízesíteni bármivel lehet: citromlé, reszelt citromhéj, narancslé, szörp (de ekkor a víz mennyiségéből vegyünk le annyit, amennyi a szörpök mennyisége), levendula, fahéj, szerecsendió, kókusz, rózsavíz, rumaroma, vanília...és amihez kedvünk van, gyakorlatilag bármilyen ízesítő lehet.
Keverd össze a hozzávalókat, kivétel a zseatint. Forrald fel és készíts szirupot az összetevőkből. Ha langyosra hűlt, keverd hozzá a zselatint, majd verd kézi habverővel kemény ragacsos habbá az egészet. Akkor jó, ha nyúlik, nem szakad és nagyon ragacsos, fehér masszát kapsz.

Majd egy kiolajozott fagyisdobozba öntsd bele. Nekem a folpack vált be igazán: a fagyisdobozt kibéelelm folpack-kal és abba öntöm bele, mert így dermedés után könnyebb kiszedni a tálból. Majd tedd hűtőbe és pár óra múlva, vagy másnap szeletelhető. Egy vágódeszkát szórj be keményítővel kevert porcukorba és hempergesd meg a darabokat benne. Innentől nem kell hűtőbe tárolni, szekrénybe is eláll több hétig - már ha el nem fogy.

Mandula marcipán köntösben, csokiba forgatva:

Hozzávalók:
1 marék egész mandula
1 csomag marcipánmassza
1 tábla étcsoki
3 evőkanál keserű kakópor

Gyakorlatilag az egyik legegyszerűbb ennek az elkészítése is. A mandulákat előtte való nap beáztathatjuk rumba is, ettől megpuhulnak, de ez nem fontos momentum. Az egész mandulát borítsuk be marcipánnal, majd a felolvasztott (temperált) csokoládéba mártsuk bele. A még meleg csokis felületet forgassuk bele kakaóporba és tegyük rácsra, vagy deszkára és hűtsük le. Ilyen időben a legcélszerűbb kitenni az ablakpárkányra és pár perc alatt megdermed. Hihetetlenül finom csemege.

Másik idei kedvenc a bounty lett. Ez talán egy fokkal mcerásabb, mint az eddigiek, de ez is kedző bonbonozóknak megfelel.

Bounty csokibonbon:

Hozzávalók:
2 dl tej
10 dkg vaj, vagy Rama
8 dkg cukor
3 evőkanál liszt
15 dkg kókuszreszelék
30 dkg tejcsokoládé olvasztva

A langyos tejet, olvasztott vajat, cukrot, lisztet, kókuszreszeléket keverjük össze, és formázzunk belőle kis kockákat, vagy félgömböket. (Nekem a félgömbök kezelhetőbbek voltak.) Hagyjuk állni hűtőben 1 napot majd temperált csokoládéba mártsuk bele és hagyjuk megdermedni. Itt sintén az ablakpárkány a legegyszerűbb, mert gyorsan, hamar megdermed a csoki a nyitott ablak hűs levegőjében. Ha megdermedt a csoki rendesen (kb 1 óra alatt), akkor bedobozoljuk és hűtőben vagy hűvösebb kamrába tároljuk egészen az ajándékozásig.

Ha már ezt a háromféle édességet elkészítjük, garantáltan nagy örömöt szerzük a megajándékozottaknak, mivel nemcsak a kézzel készült ajándék a legmeghatóbb, de a készítés jó program lehet a gyerekeknek is!

Jó alkotást kívánok!

Kapcsolódó cikk:

A csokoládé készítés eszközei




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség

2019.szeptember 23., hétfő / 00:06

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 15., vasárnap / 15:21

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 03., kedd / 18:54

Nem tudom milyen novenyt vettem? Az elado sem tudta megmondani.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia