szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ki ne dobd! Újabb finomságok túlérett banánból

Orbán Krisztina, 2014. szept. 19.


Bár a túlérettségre utaló barna foltok valóban nem éppen előnyösen hatnak a gyümölcs által keltett látványra, élettani hatásait tekintve és tápanyag szempontjából mégis ez a banán legértékesebb állapota.

Ki ne dobd! Újabb finomságok túlérett banánból

Előző írásunkban két nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető édességet mutattunk be a megbarnult, nyers fogyasztásra már kevésbé ingerlő banán felhasználására. Következzék hát most egy komolyabb sütemény: a banánkenyér, majd egy igen egyszerű fagyasztott édesség, végül pedig egy jamaikai különlegesség.

Banánkenyér

Hozzávalók:

3 túlérett, összepasszírozott banán

220 gramm liszt

110 gramm cukor

50 gramm olvasztott vaj

2 nagyobb tojás

3/4 teáskanálnyi szódabikarbóna

fél teáskanálnyi só

1/3 bögrényi zsírszegény joghurt

1 teáskanálnyi vaníliaesszencia

olaj

A lisztet a szódabikarbónával és a sóval elkeverjük. A cukrot és a vajat egy nagy tálban habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és az elegyet mindkét tojás után alaposan – ha mixert használunk, akkor magas fokozaton – megkeverjük. Ezt követően hozzáadjuk a pépesre nyomkodott banánt, valamint a joghurtot és a vaníliaesszenciát, majd ismét nagyon alaposan átkeverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával és sóval kevert lisztet, ám ezt követően már csak alacsony fokozaton keverjük a tésztát a mixerrel addig, amíg szép, homogén állagúvá nem válik.

A tésztát egy olajjal kikent kenyérsütő formába kanalazzuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon nagyjából 1 órán át sütjük. A banánkenyér akkor sült meg, ha a közepébe szúrt vékony, hegyes pálcikát már rátapadt tészta nélkül, tisztán tudjuk kihúzni belőle. Ekkor kivesszük a formát a sütőből. Tíz percig hagyjuk a kenyeret a formában hűlni, majd kiemeljük belőle. A teljesen kihűlt banánkenyeret önmagában, tejszínhabbal, vagy gyümölccsel tálaljuk.

Fagyasztott banánjoghurt

Hozzávalók:

4 túlérett banán

500 gramm zsíros joghurt

175 gramm sűrített tej

A banánt összeturmixoljuk a joghurttal és a sűrített tejjel, majd az elegyet egy jégkrémes dobozba töltjük. (Ha ez nincs otthon, bármilyen műanyag pohár megteszi.) A dobozt a mélyhűtőbe tesszük. 30 perc után kivesszük, és alaposan átkeverjük a joghurtot úgy, hogy a jégkristályok mind széttörjenek benne. A dobozt ezután lezárjuk, és legalább egy éjszakára a mélyhűtőben hagyjuk. A banános joghurt így elkészítve a fagyasztóban három hónapig tartható el.

Jamaikai banánfánkocskák

Hozzávalók:

5 közepes méretű, túlérett, összepasszírozott banán

110 gramm liszt

3 evőkanálnyi barnacukor

1 evőkanálnyi kristálycukor

1/4 teáskanálnyi szerecsendió

1/4 teáskanálnyi fahéj

fél teáskanálnyi vaníliaesszencia

egy kis só

1-2 evőkanálnyi olaj

Az összepasszírozott banánt elkeverjük a barnacukorral és a fűszerekkel, majd hozzákeverjük a lisztet is. Az olajat megforrósítjuk, és a tésztát kis adagokban a serpenyőbe merjük (amennyiben az olaj kevésnek bizonyulna, többet is önthetünk a tészta alá). A fánkocskákat mindkét oldalukon barnára és ropogósra sütjük. Kiemelés után papírtörölközővel leszárítjuk a felesleges olajat a banánfánkocskákról, majd kristálycukorral megszórjuk, és melegen tálaljuk őket.

Kapcsolódó cikk: Ki ne dobd! Ötletes finomságok túlérett banánból

 

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia