szépzöld

Ki szereti a kukacos cseresznyét? A cseresznyelégy!

Szépzöld, 2008. jún. 07.


A középkésői és késői érésű cseresznye egyik legveszélyesebb károsítója az európai cseresznyelégy, mely ugyancsak előfordulhat meggyen, vadcseresznyén, sajmeggyen és zelnicemeggyen is. Ismerjük meg, hogy hogyan védekezhetünk ellene akár biológiai módszerekkel is.

Ki szereti a kukacos cseresznyét? A cseresznyelégy!

cseresznyelégy kifejlett egyedA cseresznyelégy (latin neve: Rhagoletis cerasi) 4 mm-es sárga bábja a talaj felső rétegében telel át. Amikor a hőmérséklet 12 fok feletti, általában május június hónapban, akkor a kifejlett rovarok előjönnek és elkezdenek táplálkozni. Amennyiben a tél rendkívül enyhe volt, úgy a bábok még egy telet a talajban maradhatnak, mert hideg szükséges az „aktiválódásukhoz”. A kifejlett legyek kb. fél centiméter hosszúak, szárnyuk keresztben csíkos és a hátukon sárga folt található. A legyek elsősorban a fák déli melegebb oldalán találhatóak, ott is előszeretettel a levelek fonákán

 

cseresznyelégy bábok a talajbanA nektárok és mézharmat fogyasztása után párosodnak, majd a nőstények 100-250 gyümölcsbe egyesével tojócsövükkel a (zöld vagy pirosodó) gyümölcshéj alá elhelyezi a petéket. A hímek a déli órákban bocsájtanak ki szexferomont, mely a 4 napnál idősebb nöstényeket vonzza oda.

Azokat a gyümölcsöket, melyekbe már betette a tojást feromonnal jelöli meg, hogy újabbat oda már ne rakjon. Így egyetlen rovar is képes akár a cseresznye termésének 50- 100%-át elpusztítani. Ez a meggyen is elérheti a 25- 40%-ot. Különösen a kései fajtákon magasabb a kár lehetősége.

 

A tojásból a nyűvek 6-8 nap múlva kelnek ki és kezdik fogyasztani a gyümölcs húsát a mag körül. Emiatt a gyümölcs elveszti a fényét, megpuhulnak és rothadhatnak.

 

Később megbarnulnak és leesnek a fáról. A nyű kb. három hét múlva a kocsány közelében rágott lyukon jut ki és esik a földre, ahol bebábozódik és áttelel. A károsítása kiváló bejutási lehetőséget biztosít a gyümölcsmonilia számára.

 

Erről olvashat ebben a cikkünkben.

 

 Védekezési lehetőségek:

 

- ősszel ássuk fel a fák körül a talajt, így a bábok a felszínre kerülnek és télen megfagyhatnak vagy megeszik őket a madarak. Tavasszal pedig döngöljük le a földet a fa alatt, hogy a legyek ne tudjanak előjönni.


- a cseresznyelegyet sárga ragadós lapokkal megfoghatjuk, vagy rajzásuk megfigyelhető. Ezeket a sárga lapokat is a déli oldalárra tegyük a fáknak, ahol azok nagyobb számban fordulnak elő. A kémiai védekezést a rajzás csúcs után 7-10 nappal kell elvégezni,
- korai fajtákkal jelentősen csökkenthető a kártétel.


Az almatermésűek, szőlő és őszibarack esetében a  kémiai védekezésre az alábbi készítmény is alkalmas: Mospilan 20 SP 4 g.


 egészséges cseresznyecseresznyelégy által megdézsmált cseresznyeszemek

 

Kapcsolódó rovatok:

Kertészkedés

Hobbi

Webáruház

 
Hozzászólások (1)

Guest
2009. máj. 18. (2 114 napja)


 • kep
  Szépzöld naptár 2015
  Egyéb
  20%
  3 000 Ft
  2 400 Ft
  A színvonalas rajzaitok a meghírdetett Közönségszavazás szerint ...
 • kep
  Artis 100 gramm
  Biológiai készítmények
  3 863 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Bora® WP 100 gramm
  Biológiai készítmények
  1 563 Ft
  Hatóanyaga egy gombafajta, amely kedvezőtlen feltételeket teremt...
 • kep
  Yeald Plus® 1 liter
  Tápanyagellátás
  30%
  6 746 Ft
  4 722 Ft
  Mikroelemekkel dúsított speciális műtrágya. Zöldség és dísznövén...
Kertdoktor
Friss hozzászólások

2015.február 26., csütörtök / 10:34

Biztonságtecnikai adatlap

2015.február 25., szerda / 11:20

Ne dobd ki! Mire jó a banánhéj?

2015.február 23., hétfő / 11:50

Nagyanyáink kedvence volt a clívia

2015.február 23., hétfő / 11:42

Nagyanyáink kedvence volt a clívia

2015.február 18., szerda / 18:43

Milyen betegsége lehet a babérfámnak?

2015.február 18., szerda / 15:00

Milyen betegsége lehet a babérfámnak?

2015.február 18., szerda / 07:46

A kínaiak kedvenc kerti virágai