Ki szereti a kukacos cseresznyét? A cseresznyelégy!

Szépzöld, 2008. június 07., szombat


A középkésői és késői érésű cseresznye egyik legveszélyesebb károsítója az európai cseresznyelégy, mely ugyancsak előfordulhat meggyen, vadcseresznyén, sajmeggyen és zelnicemeggyen is. Ismerjük meg, hogy hogyan védekezhetünk ellene akár biológiai módszerekkel is.

Ki szereti a kukacos cseresznyét? A cseresznyelégy!

cseresznyelégy kifejlett egyedA cseresznyelégy (latin neve: Rhagoletis cerasi) 4 mm-es sárga bábja a talaj felső rétegében telel át. Amikor a hőmérséklet 12 fok feletti, általában május június hónapban, akkor a kifejlett rovarok előjönnek és elkezdenek táplálkozni. Amennyiben a tél rendkívül enyhe volt, úgy a bábok még egy telet a talajban maradhatnak, mert hideg szükséges az „aktiválódásukhoz”. A kifejlett legyek kb. fél centiméter hosszúak, szárnyuk keresztben csíkos és a hátukon sárga folt található. A legyek elsősorban a fák déli melegebb oldalán találhatóak, ott is előszeretettel a levelek fonákán

 

cseresznyelégy bábok a talajbanA nektárok és mézharmat fogyasztása után párosodnak, majd a nőstények 100-250 gyümölcsbe egyesével tojócsövükkel a (zöld vagy pirosodó) gyümölcshéj alá elhelyezi a petéket. A hímek a déli órákban bocsájtanak ki szexferomont, mely a 4 napnál idősebb nöstényeket vonzza oda.

Azokat a gyümölcsöket, melyekbe már betette a tojást feromonnal jelöli meg, hogy újabbat oda már ne rakjon. Így egyetlen rovar is képes akár a cseresznye termésének 50- 100%-át elpusztítani. Ez a meggyen is elérheti a 25- 40%-ot. Különösen a kései fajtákon magasabb a kár lehetősége.

 

A tojásból a nyűvek 6-8 nap múlva kelnek ki és kezdik fogyasztani a gyümölcs húsát a mag körül. Emiatt a gyümölcs elveszti a fényét, megpuhulnak és rothadhatnak.

 

Később megbarnulnak és leesnek a fáról. A nyű kb. három hét múlva a kocsány közelében rágott lyukon jut ki és esik a földre, ahol bebábozódik és áttelel. A károsítása kiváló bejutási lehetőséget biztosít a gyümölcsmonilia számára.

 

Erről olvashat ebben a cikkünkben.

 

 Védekezési lehetőségek:

 

- ősszel ássuk fel a fák körül a talajt, így a bábok a felszínre kerülnek és télen megfagyhatnak vagy megeszik őket a madarak. Tavasszal pedig döngöljük le a földet a fa alatt, hogy a legyek ne tudjanak előjönni.


- a cseresznyelegyet sárga ragadós lapokkal megfoghatjuk, vagy rajzásuk megfigyelhető. Ezeket a sárga lapokat is a déli oldalárra tegyük a fáknak, ahol azok nagyobb számban fordulnak elő. A kémiai védekezést a rajzás csúcs után 7-10 nappal kell elvégezni,
- korai fajtákkal jelentősen csökkenthető a kártétel.


Az almatermésűek, szőlő és őszibarack esetében a  kémiai védekezésre az alábbi készítmény is alkalmas: Mospilan 20 SP 4 g.


 egészséges cseresznyecseresznyelégy által megdézsmált cseresznyeszemek

 

Kapcsolódó rovatok:

Kertészkedés

Hobbi

Webáruház

 

Csodás Tavaszi Kert - Szépzöld Pályázat
Csodás Tavaszi Kert - Szépzöld PályázatHozzászólások (1)

Guest
2009. május 18., hétfő (1 797 napja)Kertdoktor
Friss hozzászólások

2014.április 17., csütörtök / 19:41

Tavasz, mely minden évben csodás szinekben pompázik

2014.április 17., csütörtök / 16:07

Tekergőző kerti ösvények saját kezűleg

2014.április 17., csütörtök / 13:50

" Bájos és ártatlan szamóca virág "

2014.április 17., csütörtök / 09:55

6 tuti locsolóvers húsvétra

2014.április 15., kedd / 10:56

Monília elleni védekezés

2014.április 14., hétfő / 21:00

Monília elleni védekezés

2014.április 14., hétfő / 20:53

Kajszibarackfa virágpusztulása