szépzöld

Kiskertek, házikertek időszerű növényvédelmi teendői (8)

Szépzöld, 2017. júl. 24.


A burgonya, paradicsom, paprika, gyökérzöldségek, alma, körte , szilva növényvédelmi szempontból kritikus teendői.

Kiskertek, házikertek időszerű növényvédelmi teendői (8)

A burgonya, paradicsom ebben az időszakban nagyon nagy veszélynek van kitéve. A burgonyavész (fitoftóra) nem válogat, a burgonyát, paradicsomot egy-két nap alatt képes tönkre tenni. A hűvös éjszakák, a gyakori esőzés, az esőztető öntözés kedvez a fertőzés kialakulásának. Amikor a délutáni órákban öntözünk az öntözés végét úgy kell megválasztani, hogy a vízcseppek éjszakára felszáradjanak. Amikor járványveszélyes időszak van a sikeres védekezés alapja a megelőzés. A burgonyavészen kívül több gombabetegség, sőt baktériumok is károsíthatják növényeinket. Ebben az időszakban a Champion WG (10 liter vízhez 20-30 g), Manfil 75 WG (10 liter vízhez 20-25 g) Cosavet DF (10 liter vízhez 30-50 g) megelőző kezelésre inkább váltogatva kiváló készítmények. Fertőzésre hajlamos időjárási körülmények esetén felszívódó és kontakt hatóanyagot is tartalmazó Kupfer Fusilan (10 liter vízhez 20-30 g) permetezésével védhetjük növényeinket. A már látható betegség esetén gyógyító kezelésre a Proplant (10 liter vízhez 30 ml) szer használata biztosít védelmet. A felsorolt szerek megfelelő védelmet nyújtanak a paprika, uborka, vöröshagyma kultúrákban is, sőt a kerti dísznövények védelmében is hatékonyak. A gyökérzöldségek védelmében a Cosavet WF Edge (10 liter vízhez 30-50g) mint lisztharmat elleni készítmény nem hiányozhat. A lombtrágyák továbbra sem hiányozhatnak a permetlé keverékből, különösen a Wuxal Kalcium.

A gyümölcsfák védelmét továbbra sem szabad elhanyagolni. Az almafákat a lisztharmat, varasodás, az almamoly, a kaliforniai pajzstetű fokozott veszély alatt tartja. A lisztharmat és varasodás ellen a Domarc 10 EC (10 liter vízhez 3ml) Cosavet DF Edge (10 liter vízhez 30-50g). A rovarkártevők ellen: pajzstetvek, almamoly, aknázómoly, körtelevélbolha, szilvában a szilvadarazsak ellen a Gazelle 20 SG (Mospilan 20 SG 10 liter vízhez 4 g) nyújt védelmet. A szilvafák további permetezésének idejét a fajták érési ideje határozza meg. A szilvamoly, a monília elleni védekezés elengedhetetlen.

A gyümölcsfákon az idősebb vázágakból kitörő vízhajtásokat most kell visszavágni, lehetőleg a permetezések előtt, abból a célból, hogy a sebeket fertőtlenítsük. Ebben az időszakban nagyon oda kell figyelni az élelmezés egészségügyi várakozási idők betartására.

A következő cikkben a már leszüretelt gyümölcsfák védelmének fontosságáról esik szó.

Cikket írta: Saska Imre

Kapcsolódó cikk: Kiskertek, házikertek időszerű növényvédelmi teendői (7)
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2017.október 04., szerda / 22:53

Milyen kártevő rágja a díszalmafámat?

2017.október 02., hétfő / 20:01

Körtefa betegség, mi lehet ez?

2017.szeptember 26., kedd / 18:06

A gyümölcsfacsemete sikeres ültetésének feltételei

2017.szeptember 23., szombat / 16:55

Poloskák lepték el a paradicsomot, a szőlőt, a fügebokrot. Mit lehet ellenük tenni?

2017.szeptember 19., kedd / 11:12

Leyland ciprus gyökeresedés elősegítése

2017.szeptember 19., kedd / 11:05

citromfa betegség oka kezelése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia