szépzöld

Kivi, az emésztés segítője

Sulyok Józsefné, 2008. dec. 30.


Régi kultúrnövény, különösen őshazájában, Kínában tesznek róla korán említést. Új-Zélandon alig több mint egy évszázada termesztik, nevét az ország címerállatáról, a kivi madárról kapta.

A néphagyomány főként sportolóknak ajánlja, mert fehérjebontó enzimet tartalmaz, így segíti az átlagtól eltérő összetételű ételek megemésztését. A kivi érése meggyorsítható, ha a zacskóba zárt gyümölcs mellé érett almát rakunk, ugyanis az alma etilgázt fejleszt, s ez a kivit egy nap alatt megérleli.

 

Élettani hatásai, összetétele

 

A rák kialakulásának veszélyét csökkentő anyagokat tartalmaz. A kivi rendkívül gazdag két igen fontos antioxidáns hatású anyagban: C- és E-vitaminban.
Majdnem kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs és annyi E-vitamint, mint az avokádó. A vízben oldódó C-vitamin és a zsírban oldódó E-vitamin egymás hatását kiegészítik. Míg az E-vitamin a sejtmembránokban, addig a C-vitamin a sejteken belül és kívül fejti ki hatását.

Összetételét tekintve kiemelkedő mennyiségű C- és sok E-vitamint, valamint káliumot tartalmaz.

 

Tipp! Joghurtos mézes kivi

Hozzávalók:
8 db nagyobb kivi, 3 evőkanál méz, 0,5 dl tejszín, 1 citrom, csipet só, 2 dl joghurt.

A kivit meghámozzuk és felszeleteljük. A mézet a tejszínnel simára keverjük. A citrom héját lereszeljük, levét kicsavarjuk és mindkettőt a tejszínes mézhez adjuk. Csipetnyi sóval ízesítjük, majd a joghurthoz öntjük. A felszeletelt kivit tálra rakjuk, és meglocsoljuk az ízesített joghurttal.

 

Tipp! Túróhab kivivel és kivi-öntettel:

Hozzávalók:
A túróhabhoz: 25 dkg tehéntúrú, 2 tojássárgája, 2 evőkanál méz, 2 kivi, 2 dl tejszín, 1 teáskanál zselatinport.
Az öntethez: 3 db kivi, 2 evőkanál méz, 1,5 dl fehérbor.

 

A túrót szitán átpasszírozzuk, a tojássárgáját mézzel habosra keverjük. A kivit kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk a mézes tojásságához, majd belekeverjük a túrót is. 0,5 dl tejszínben felforraljuk a zselatint. A többi tejszínt kemény habbá verjük, s ezzel lazítjuk a túrós masszát.

 

Hozzáadjuk a langyosra hűlt, felfőzött zselatint, majd egy tálba simítjuk, és jól behűtjük. Elkészítjük az öntetet. A kivit a mézzel és a fehérborral jól összeturmixoljuk, majd átszűrjük. Tálaláskor a túróhabot forró vízbe mártott evőkanállal tányérra szaggatjuk, és leöntjük a kivi-öntettel.

 

Kapcsolódó cikk:
Avokádó, az E-vitamin forrás

 

Kapcsolódó rovatok:
Hobbi
Kertészkedés
Tudja-e, hogy

 




Hozzászólások (1)

gggg
2009. jan. 04. (3 244 napja)
Imádom a kivit nagyon egészséges gyümölcs- ilyenkor tél idején mindennap kell hogy egyen az ember az immunrendszer védelmében .


Friss hozzászólások

2017.november 20., hétfő / 19:28

Amarillisz virágoztatása

2017.november 04., szombat / 21:08

Profil módosítás - Visszajelzés

2017.október 31., kedd / 10:15

Orchidea magról szaporítása

2017.október 31., kedd / 10:11

Kétszer termő málnatöveket kaptam.Szeretném megkérdezni,hogy az őszi tarra vágás után a tavaszi hajtásokból tövenként mennyit hagyhatok meg az 1,2,3 -dik évben, illetve a további években? Újratelepítés Hány év után szükséges. Köszönöm!

2017.október 30., hétfő / 22:16

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 30., hétfő / 21:58

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 29., vasárnap / 07:43

4m -es fenyo attelepitese


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia