szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kolorádóbogár gyerek szemmel

Sulyok József, 2014. máj. 26.


Évek óta, amikor csendes magányomban krumplibogár ellen permetezem a kiskertembe elültetett burgonyát, mindig eszembe jut ez a több mint fél évszázados történet.

Kolorádóbogár gyerek szemmel

Az 1959/60-as tanév vége felé osztályfőnökünk Bischoff László, egy óra előtt bejelentette az osztálynak, hogy komoly úttörő feladat vár ránk másnap. Az utolsó két óra elmarad, helyette megyünk a vásárosnaményi Vörös csillag TSZ burgonya táblájába kolorádóbogarat - Leptinotarsa decemlineata - keresni, szedni. Ezért mindenki a feladatnak megfelelően öltözzön, és hozzon magával kis üveget vagy dobozt.

Másnap gyalog - más osztályokkal együtt, csoportosan, - kimentünk az ilki úton lévő Urbárista nevű dűlőbe, ahol már vártak bennünket a termelőszövetkezet vezetői, Siket Gyula elnök, Siket Sándor párttitkár és „hosszú” Kiss Pál brigádvezető.

Felváltva mondták el fontos és lelkesítő beszédüket, hogy az amerikai imperialisták azért, hogy ártsanak népi demokráciánknak, repülőről kolorádóbogarakat dobtak le, hogy tönkretegyék a magyar burgonyatermesztést, és így okozzanak kárt, éhínséget hazánknak, de ezt mi nem engedhetjük. Csírájában folytjuk el ármánykodásukat, ehhez viszont szükségük van ránk, az úttörőkre is.

Ezért ezt a hatalmas krumpliföldet bokronként kell átvizsgálnunk, és a talált kolorádóbogarakat dobozba tenni. S mivel nem tudhatjuk, hogy milyen is ez a rettenetes krumpli ellenség, ott a tábla szélén, egy színes rajzon mutatták be, milyen is ez az ismeretlen, csíkos rovar, nehogy más bogarat szedjünk össze helyette. De létezik más bio megoldás is! Lásd: Artis

A lelkesítő és tájékoztató beszédek után, érdekelté is tettek bennünket a nagy feladatra. Gyula bácsi jelezte, hogy aki talál kolorádóbogarat, vagy annak sárga, pettyes petéjét a krumpli levél hátoldalán, az darabonként Kiss Pali bácsitól kap 2 Ft-ot. Ennek hallatán nagy lendülettel kezdtünk a krumpli bokrok átvizsgálásához, hiszen abban az időben, egy 2 Ft-osért négygömbös fagylaltot, vagy 10 db Stollwerck cukrot lehetett kapni a boltban.

Órákig keresgéltük a krumplibogarat, de nagy szomorúságunkra, egyetlen egyet sem találtunk, pedig az egész felső tagozat nyolc osztálya kereste. A TSZ vezetők ezt nagy elégedettséggel vették tudomásul, mi pedig szomorúan konstatáltuk, hogy az amerikai imperialisták nem ide dobták le kártevő bogarukat, így mára annak esélye elmaradt, hogy fagylaltot vegyünk, vagy cukorkát.

Kapcsolódó cikk:

Kinek szurkol a Mindenható?


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.szeptember 15., vasárnap / 15:21

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 03., kedd / 18:54

Nem tudom milyen novenyt vettem? Az elado sem tudta megmondani.

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia