szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Komoly dilemma: spenót vagy mángold?

Sulyok Józsefné, 2014. aug. 15.


A spenót a Közel-Keletről, feltehetően Perzsiából a 15. században származott Európába, és ma már az egész világon elterjedt. Igen jó hidegtűrő növény, ezért már kora tavasszal elvethetjük, hogy minél előbb gyenge leveleket kaphassunk.

Komoly dilemma: spenót vagy mángold?

A nyári meleg beálltával a levelek keményebbé válnak, elvesztik nedvességtartalmukat, ilyenkor már nem alkalmasak emberi fogyasztásra. Jól helyettesíthető a spenót mángolddal, amely az utóbbi időben nálunk is kezd elterjedni.

Mint gyógyhatású szert, különösen értékelték az arab országokban, ahol vérszegénységre, valamint gyomor és bélrendszer betegségeknél alkalmazták. A népi gyógyászatban a székrekedésnél, gázképződésnél, különböző idegi eredetű betegségeknél és az igen súlyos betegségből felépültek táplálkozásában alkalmazták.

Gazdag vitaminokban, különösen sok fehérjét, szénhidrátokat, szerves savakat, nyomelemeket, káliumot, magnéziumot, foszfort, kalciumot tartalmaz. A spenót vastartalma csak részben fedezi a szervezet vas szükségletét. Fokozza az emésztést, hasznos a szellemi munkát végzőknek és a fogínysorvadás megelőzésére, segít a makacs székrekedésnél. Feltétlenül szerepeljen a vérszegény, cukorbeteg és a magas vérnyomásos emberek diétájában.

Fogyasztása kerülendő vesekőbetegség, köszvény, bélhurut, vastagbélgyulladás, máj és epehólyag-gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás és a só-anyagcsere zavara esetén.

Mindig frissen szedett leveleket fogyasszunk, a törődött és fonnyadt leveleket már nem szabad megenni. Mindig annyit készítsünk a spenótos ételekből, hogy elfogyjon, így elkerülhetjük az újramelegítést, melynek következtében egészségünkre ártalmassá válik (nitritek keletkeznek). Részesítsük előnybe a fiatal leveleket nyersen elkészítve.

Csak kíméletes kezeléssel tudjuk megőrizni hasznos hatóanyagaikat, ezért semmiképpen se áztassuk, csak rövid ideg mossuk folyó vízben, rövid ideig vessük alá hőkezelésnek, és lehetőleg gőzöljük vagy pároljuk. Magas oxálsav-tartalma miatt nehezen emészthető. Blansírozó vizét, főzetét soha ne használjuk fel, mert kilúgozódott oxálsavakat tartalmaz, a benne készült étel ráadásul kemény marad. Nyers levél is csak kis mennyiségben és más zöldségekkel keverve (pl. sárgarépával) fogyasszuk.

Spenótos tavaszi saláta

Hozzávalók: 25 dk spenót, 25 dk fehér vagy piros retek, 7 dk zöldhagyma, 7 dk sovány tejföl.

A fehér retket megtisztítjuk a héjától, a pirosat pedig a zöldjétől, amely ha nincs elfonnyadva vagy megsárgulva, szintén kiváló salátában. Összevágjuk a retket, spenótot, zöldhagymát, egy tányérban szép halmot formálunk belőle, és lelocsoljuk a tejföllel vagy növényi olajjal, esetleg citromlével.

Hagymás-diós spenótsaláta

Hozzávalók: 80 dk spenót, 20 dk dió, 1 nagy fej vöröshagyma vagy egy csomag zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál növényi olaj, csipet fekete őrölt bors.

Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a diót, az apróra vágott fokhagymát, feketeborsot, az összevágott spenótot és kb. 1 dl vizet. Összeforraljuk. Melegen, hidegen egyaránt finom.

Kapcsolódó cikk:

A spenót és társai - Videóval




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.március 07., csütörtök / 13:04

Orchidea termesztése házilag

2019.február 12., kedd / 12:10

Levélsárgulás a friss hajtásokon

2019.február 12., kedd / 12:03

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 12., kedd / 11:55

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 10., vasárnap / 20:00

Babérmeggy leveleinek foltosodása

2019.január 28., hétfő / 19:11

Szeretném tudni mi a neve a növénynek

2019.január 26., szombat / 11:13

Szeretném tudni mi a neve a növénynek


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia