Könnyű és gyors gyümölcshámozás
Sulyok Józsefné, 2012. dec. 02.
A pepecselés helyett gyorsan is túllendülhetünk a gyümölcstisztításon. Nézzük meg milyen egyszerű és nagyszerű módszerek segíthetnek nekünk!

Ha gázláng áll rendelkezésünkre, szúrjuk fel a gyümölcsöt villára, és addig tartsuk a láng felett, míg a héja szétreped, utána könnyen lehúzhatjuk.
Vékony héjú gyümölcs vagy főzelék héja könnyen jön le, ha tálba behelyezve lobogó vízzel leöntjük.
A sárga és őszibarackot, ringlót úgy hámozzuk meg, hogy 2-3 darabot szűrűre téve, lobogó forró vízbe mártjuk. Utána a héját könnyen lehúzzuk.
Ha paradicsomot akarunk hámozni, tegyük szűrőkanálba, majd tartsuk néhány pillanatig lobogó, forró vízbe. Így könnyen lejön a héja.
A szilva vagy az őszibarack könnyen elválik a magjától, ha keresztben félbe vágjuk, és megforgatjuk a magján a gyümölcsöt.
Ha kompótot, gyümölcslevest vagy mártást készítünk, gyorsan forraljuk fel, vagy csak pároljuk, így csökkenthetjük a biológiai értékveszteséget.
Zöld banán, de a paradicsom is jól megérik, ha nedves kendőbe csavarjuk és papírral burkoljuk be.
A paradicsomot szárával lefelé helyezzük világos, meleg helyre, de vigyázzunk, hogy ne érje napfény.
Hogyan tarthatjuk frissen a felvágott gyümölcsöt, zöldséget?
Frissen felszeletelt alma, körte, banán és más gyümölcs nem töpped össze, és nem veszti el a színét, ha azonnal bespricceljük citromlével. Egy citrom leve 1 kg gyümölcs frissen tartásához elegendő.
Ugyanezt érhetjük el, ha a friss gyümölcsöt olyan sziruppal öntjük le, melyben egyenlő arányban van cukor és víz.
A hámozott gyümölcs ecetes vízbe téve megtartja színét.
A megrepedt, paradicsomot tegyük hideg vízbe, néhány napig még friss marad.
Kapcsolódó cikk:
Facebook Twitter GoogleStartlap
2019.december 02., hétfő / 15:33