szépzöld

Kora tavaszi receptek a kertből a konyhába

Szépzöld, 2017. ápr. 11.


Azoknak, akik az év minden szakában igyekeznek ügyelni az egészséges táplálkozásra, tavasszal van a legkönnyebb dolguk – különösen, akkor, ha még saját konyhakertjük is van.

Kora tavaszi receptek a kertből a konyhába

Azon túl, hogy a házilag termesztett növények fejlődési körülményeit mi határozzuk meg – azaz figyelmet szentelünk az védőszerek összetételére, vagy egyáltalán nem is használunk ilyesmit – nagyon fontos, hogy tényleg frissen kerülhetnek az asztalunkra, szüretelés után szinte azonnal. Aki pedig szereti a zöldségeket, sosem vitatkozna azzal a ténnyel, hogy bizony, mindegyik frissen a legzamatosabb!

A tavasz igazi hírnökei a roppanós hónapos retek, az endívia, a pitypang és a fejes saláta – ezek kiváló saláta és turmix alapanyagok, ha ügyesen kombináljuk őket. Segítik a regenerálódást, támogatják a máj méregtelenítő munkáját, és bővelkednek vitaminokban is – ami a tavaszi fáradtság leküzdéséhez elengedhetetlen.

Kezdő, de akár haladó háziasszonyként könnyen gondot okozhat, hogy mi kerüljön az asztalra – persze igyekszünk, hogy változatos legyen a menü minden nap, de ha rendszeresen használjuk ugyanazokat az alapanyagokat a kertből, egy idő után már okoz némi fejtörést a dolog. Így összeszedtünk néhány olyan tavaszi receptet, ami segíthet megkoronázni az ebédeket egy finom, igazi tavaszi salátával vagy akár turmixszal!

Karalábé-retek saláta citromos-joghurtos szósszal

Hozzávalók: 2 db nagyobb retek, 1 kisebb fej karalábé, só és bors ízlés szerint, frissen facsart citromlé, és persze egy pohár joghurt.

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk. A karalábét a sajtreszelő legnagyobb lyukú oldalán lereszeljük, a retket pedig vagy karikára, vagy kis kockákra vágjuk – mindenkinek a saját ízlésére van bízva. A joghurthoz hozzáadjuk a sót, a borsot és kb. egy evőkanál citromlevet (opcionálisan akár más fűszert is – szárított vagy friss medvehagymával nagyon finom). Leöntjük a zöldségeket az öntettel, és máris tálalhatjuk!

Zamatos zöld turmix – ízlés szerint

Az évnek e szakában lehet a legjobb zöld turmixokat készíteni, és bizony ilyenkor van a szervezetünknek legnagyobb szüksége rá. Nézzük, mi kell egy olyan italhoz, amely garantáltan a kedvenced lesz, hiszen a saját szájízednek megfelelően kombinálhatod az alapanyagokat.

Ezekből a zöldségekből válogass: sóska, paraj, kapor, bazsalikom, zöldpetrezselyem, zeller, rukkola, mángold, menta, disznóparéj, csalán, tyúkhúr, libatop.

Ezekből a gyümölcsökből válogass: bár nem mindegyik hazai, érdemes lehet megpróbálni a még hagyományosan inkább télen, kora tavasszal kapható déli gyümölcsöket – ilyen például a narancs vagy a mandarin. Kora zsenge epret is kaphatunk, az alma pedig az év bármely szakában elérhető.

Alapszabály, hogy a zöld turmix készítésekor maximum 2 féle zöldet, és 3 féle gyümölcsöt használjunk!

Kellemes tavaszi felfrissülést, és jó étvágyat kívánunk!




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2017.október 04., szerda / 22:53

Milyen kártevő rágja a díszalmafámat?

2017.október 02., hétfő / 20:01

Körtefa betegség, mi lehet ez?

2017.szeptember 26., kedd / 18:06

A gyümölcsfacsemete sikeres ültetésének feltételei

2017.szeptember 23., szombat / 16:55

Poloskák lepték el a paradicsomot, a szőlőt, a fügebokrot. Mit lehet ellenük tenni?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia