szépzöld

Körömvirág: most gyűjthető

Topor Erika, 2016. júl. 08.


A körömvirágos termékek idejét éljük, de könnyen magunk is készíthetünk krémeket, olajokat körömvirágból. Nagyon jó napégés utáni kencékhez is a benne található hatóanyagoknak köszönhetően.

Körömvirág: most gyűjthető

A körömvirág egy klasszikus kiskerti dísznövény, és egyben gyógynövény is. Élénk narancssárga és sárga virágait mind a méhecskék, mind a pillangók előszeretettel látogatják. A szirmokat gyűjtsük be teljes virágzáskor, mert a hatóanyag is ekkor a legmagasabb benne.

Mindig figyeljünk arra, hogy tiszta helyről gyűjtsük be a gyógynövényeknek használt alapanyagokat, mert utak mellett szennyezett a növény levele, virágszirma is és gyógyászati célra kizárólag tiszta alapanyagot használhatunk.

A körömvirágot az ókorban májproblémáknál alkalmazták, de kiváló görcsoldó, vértisztító hatású is, illetve bőrregeneráló krémek alapanyaga is. Kutatások bizonyították, hogy hatóanyagai kis mértékben fokozzák az ösztrogén-termelést is.

Külsőleg visszérre, bőrgyulladásokra, hegekre alkalmazható krémként, olajként.

Belsőleg a leggyakrabban teát főzünk belőle, gyomorproblémákra ideális gyógyír.

Külsőleg krémként a legpraktikusabb, mert 250 gramm sertészsírt hevítsünk fel, és szórjunk bele egy maroknyi körömvirágot: levelet, virágot és szárat is). Hagyjuk lefedve kihűlni, majd újra hevítsük fel, szűrjük le.

Eszenciát is készíthetünk belőle, mely nagyszerű borogatásokra. Egy maroknyi körömvirágot (csak a virágokat) töltsük üvegbe, öntsünk rá 40%-os pálinkát (erre a legideálisabb a gabonapálinka, vagy a tiszta alkohol), és hagyjuk lezárva legalább két hétig. Az így nyert esszenciát tisztított vízzel higítsuk. A borogatást zúzódásokra is használhatjuk, de az érintett felületet kenjük be alaposan körömvirág krémmel is, hogy a bőr zsírtartalmát ne vonja el az eszenciában lévő alkohol.

Kapcsolódó cikk: Kánikula a balkonládában
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2017.június 29., csütörtök / 09:35

Miért nem fejlődik rendesen a füvünk?!

2017.június 29., csütörtök / 09:24

Uborka, tök virágzása

2017.június 29., csütörtök / 09:21

Milyen virág levelei lehetnek?

2017.június 21., szerda / 14:25

Miéer sárgul a 2 hónapja vetett füvem?

2017.június 21., szerda / 08:38

Bambusz átültetés

2017.június 21., szerda / 08:31

Sugárarália barnul

2017.június 21., szerda / 08:29

Milyen betegség támadta meg a gyepet?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia