szépzöld

Különböző fényigényű szobanövényeink

Szépzöld, 2017. okt. 24.


Mindannyian tudjuk, hogy szobanövényeink többsége nem képes fény nélkül élni, az alapvető szükségletük. Az azonban, hogy melyik fajtának mekkora a fényigénye igen széles skálán mozog. Vannak olyan dísznövények, melyek egészen kevés fénnyel is beérik, míg másoknak lételeme a sok fény

Különböző fényigényű szobanövényeink

A fény élet

A fény mint a szobanövényeink számára alapvető létszükséglet nem csupán azért szükséges, hogy jól érezzék magukat, és szépen növekedjenek, fejlődjenek. A növényekben végbemenő életfolyamatokhoz is elengedhetetlenül szükséges a fény. A növényekben lejátszódó folyamat, az asszimiláció, melynek során a növény a levegő szén-dioxid tartalmából a fény segítségével oxigént állít elő (nagyon leegyszerűsítve a folyamatot), és a növény légzése során felszabadult energiát szöveteik felépítésére használják fel.

Láthatjuk tehát, hogy a fény minden növény, így a szobanövények életében is döntő szerepet játszik, ám míg egyes szobanövényeink jól tolerálják a sötétebb helyeket is, addig vannak olyanok, amelyek a rossz fényviszonyok között el is pusztulnak vagy egyáltalán nem fejlődnek.

Sötét helyiségek növényei

Ugyan a legtöbb szobanövény a világosabb helyiségekben fejlődik szépen, és kifejezetten igényli a sok fény jelenlétét, ám léteznek olyan növények is, amelyek fény szempontjából igénytelenek. Ezeket a növényeket így elhelyezhetjük lakásunk sötétebb helyiségeibe, sarkaiba, oda is ahová napközben kevesebb természetes fény jut be. Ezek a helyiségek általában vagy kisebb ablakokkal rendelkeznek vagy tájolásuknak köszönhetően (északra néznek) sötétek, esetleg úgy helyezkednek el, hogy valami (épület, lombos fa) elzárja előlük a fény útját.

Ezekbe a sötétebb helyiségekbe a következő növényeket tehetjük: kúszóka (Cissus), vitorlavirág vagy békeliliom (Spathiphyllum), kukoricalevél (Aspidistra elatior), mely gyakorlatilag minden adottságú helyiségben jól érzi magát.  Ide helyezhető a bromélia- és begóniafajok sokasága, a rákvirág, a páfrányok, a márványos szobaifutóka vagy a diffenbachiák.

Fényigényes növényeket a világos helyiségekbe!

A legtöbb szobanövény természetesen azokban a helyiségekben érzi jól magát, amelyek nappal sok természetes fényben, napfényben részesülnek. Ezek általában a nagy ablakokkal rendelkező, déli, nyugati vagy délkeleti fekvésű helyiségek. Itt a legtöbb növény szépen, egyenletesen fejlődik, sőt azok, amelyek hajlamosak a virágzásra, még virágoznak is.

A világos helyiségekben egy dologra azonban fontos odafigyelnünk: a nagy ablakfelületek nagyon sok fényt engednek be, ám ha süti őket a nap, extrém mértékben fel is forrósodnak. Szobanövényeinket ezért úgy helyezzük el, hogy leveleik még véletlenül se érjenek az ablaküveghez, hiszen ebben az esetben akár meg is éghetnek, csúnya barna foltot hagyva. Különös körültekintéssel járjunk el azokkal a növényekkel is, amelyeket az ablakpárkányon helyeztünk el. A nyári nagy melegben óvjuk ezeket a tűző napfénytől, redőnyös, reluxás árnyékolással, vagy ha lehetőségünk adódik rá, az ablak elé készített ponyva kifeszítésével (ez utóbbiakat bármelyik digitális nyomdában elkészítik számunkra.) A meleg napokon azzal is számolnunk kell, hogy a felmelegedő helyiségekben a növények fokozottan párologtatnak, így a nedvességet is sűrűbben kell pótolnunk számukra.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2017.november 20., hétfő / 19:28

Amarillisz virágoztatása

2017.november 04., szombat / 21:08

Profil módosítás - Visszajelzés

2017.október 31., kedd / 10:15

Orchidea magról szaporítása

2017.október 31., kedd / 10:11

Kétszer termő málnatöveket kaptam.Szeretném megkérdezni,hogy az őszi tarra vágás után a tavaszi hajtásokból tövenként mennyit hagyhatok meg az 1,2,3 -dik évben, illetve a további években? Újratelepítés Hány év után szükséges. Köszönöm!

2017.október 30., hétfő / 22:16

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 30., hétfő / 21:58

Yucca pálmám levele sárgul törzse puha

2017.október 29., vasárnap / 07:43

4m -es fenyo attelepitese


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia