szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Különleges nevű balkonnövények – Kanálajak

Topor Erika, 2015. jún. 11.


Aprócska leveleivel és élénk színű virágaival az egyik legkülönlegesebb balkonnövény, összeültetésekben igen kedvelt. Nevét virágának formájáról kapta, de nem csak ezért szeretjük.

Különleges nevű balkonnövények – Kanálajak

A Dél-Afrikában őshonos rövidé életű, fagyérzékeny évelő hazánkban egynyári dísznövényként ismeretes. Elterülő hajtásrendszerével jól páírosítható növényösszeültetésekben, függőkosarakban más csüngő virágzókkal. A vörösbegyvirág közeli rokona, és az utóbbi években lett népszerű. Elegáns lecsüngő szárai mellett a Pilea microphylla vagy a petúnia is jó párosítás. Maga a növény egy közepesen bokrosodó, vékony, merev szárú virágzó, melynek szárain füzérszerűen helyezkednek el az apró és nyitott ajakos virágok.

Levelei középzöldek, szív alakúak. Kedves törékeny habitusának köszönhetően egy mozgalmas és fátyolos hatást kelt. Robosztus, gyorsan növő és erőszakos növényekkel ne párosítsuk. Magassága 20-25 cm, júliustól késő októberig virágzik. A narancsszíntől a halvány rózsaszínen át a sötét rózsaszínig számos fajtája kapható.

Hogyan ápoljuk a diasciát?

A napos és félárnyékos fekvést kedveli, de a tűző napon is szépen virágzik. A pangó vizet nem szereti, de lehetőleg tartsuk nedvesen mindig a talaját. Kifejezetten vízigényes, viszont ha elegendő nedvesséet kap, akkor a déli fekvésű erkélyeket is beültethetjük vele. Ha az elvirágzott hajtásokat rendre levágjuk róla, akkor a gondos ápolást fantasztikus virágpompával hálálja meg. Ha többször visszacsípjük a tenyészidő alatt, akkor bokrosabb habitust érhetünk el.

Vörösbegyvirág – a közeli rokon

A kék vörösbegyvirág (Nemesia caerulea) hasonló habitusú és virágszerkezetű, mint az előzőekben említett kanálajak. Alacsony termetű, bokros növekedésű, és szintén balkonok egyik kedvence lett az utóbbi években. Eredetileg a nemézia is Dél-Afrikából származik, viszont levelei lándzsásak, fogazottak és középzöld színűek. Júliustól októberig virágzik, elsősorban ablakládákba ajánlható, de virágágyak szélére is megfelelő lehet. Tápanyagban gazdag talajt igényel, melynek jó a vízelvezetése. Előnye, hogy jól bírja a meszes talajokat, és a kártevők is elkerülik. A pangó vizet nem szereti, és hajlamos a gyökérrothadásra. Virágzás után szárait vissza kell vágni, melyet dús virágzással hálál meg. Színváltozatai: lila, kék, rózsaszín. Anyák napja idején kedvelt cserepes növény is.

Kapcsolódó cikk: Rézvirág, a menyecskék kedvence
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia