szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kültéri fabútorok védelme

Szépzöld, 2011. jún. 06.


Forrás: www.epitinfo.hu A jó idő beköszöntével hajlamosak vagyunk a teraszon, erkélyen, kertben hagyni a fából készült székeket, napozóágyakat, asztalokat. Bármikor jöhet azonban eső, jég, hűvösebb idő, valamint elszaporodhatnak a kártevők is. Ezek a külső hatások hosszú távon ugyan, de megviselik még a legellenállóbb faanyagokat is. Ennek okán – a kültérre szánt faanyagokat – különösképpen a gyakran használt fabútorokat – hathatós, védőszerekkel történő kezelésnek kell alávetnünk. Ennek módozatait kívánjuk bemutatni alábbi cikkünkben.

Kültéri fabútorok védelme

A fát számos külső erő és belső károsító tényező gyengíti: az erős napfény és UV sugárzás fakítja, szárítja a fát, melynek következtében az elveszti természetes lignin-tartalmát, repedezni kezd, könnyen törik. A sok nedvesség teret enged a korhadásnak, és a rendkívül káros gombák megjelenésének. Sejthető, hogy a nyers fa, mely semmiféle kémiai-biológiai kezelést nem kapott, nem sokáig áll ellen a felsorolt hatásoknak.


Amennyiben hosszú távon gondolkozunk, és évekre szeretnénk megőrizni kerti fabútoraink élettartamát, hathatós anyagvédelméhez kell folyamodnunk. Ez magában fogalja az úgynevezett biocid (azaz a kártevők ellen is védelmet nyújtó) alapozást, víztaszító és UV-védelmet biztosító bevonatokat, majd pedig a lazúrokat és festékeket. Ezeket a szereket tehát tanácsos egyszerre alkalmazni a faanyagok tartósságának megőrzése érdekében.


Amikor kerti bútort vásárolunk, vagy faanyagot választunk, a boltban kérdezzünk rá, hogy a fa kezeletlen, vagy valamilyen alapozást kapott-e már. Ennek az információnak a birtokában válasszunk favédőszert. A már említett alapozók közül ismerünk olajos és vízbázisú szereket is. Mindkettőnek előnye, hogy miután beszívódtak a fa mélyébe, azt követően még jó tapadást is biztosítanak a további, bevonó anyagok számára is.


Az alapozás megszáradását követően vigyük fel a faanyagra az időjárásvédő bevonatokat. Ezek kiváló tulajdonságokkal bírnak, amellett, hogy lepergetik felületükről a vizet, szűrik a káros UV-fényt, ugyanakkor a fa természetes levegőzését nem gátolják. A színtelen lakkok, fa-zománcok ugyan jó védelmet biztosítanak a nedvesség ellen, de egységes bevonat képződésével akadályozzák a faanyag természetes párdiffúzióját, s ezzel befülledésre teszik hajlamossá a tárgyakat. Amennyiben lehetséges, igyekezzünk inkább világosabb tónusú bevonatot választani, hogy a napfényt ne szívja magába túlságosan.


A már lefestett és kezelt faanyagok külső bevonatát időről időre érdemes felülvizsgálnunk és szükség esetén újra-kezelnünk. A kültéri fabútorok, fatárgyak felületének leghatékonyabb védelmét ugyanis csak jól kiválasztott, minőségi védő-bevonatok együttes használatával, valamint rendszeres körültekintő felújítással őrizhetjük meg tartósan. A felújítás akkor válik elkerülhetetlenné és időszerűvé, amikor a bevonat már erősen megfakult, és nedvesség széterjed a fán. A már elöregedett védőréteget kefével legcélszerűbb ledörzsölni az újabb réteg felvitele előtt. Ha így teszünk, a faanyag belsejében még megmarad a korábban kialakult védőzóna is. Ügyeljünk arra, hogy minden bevonat-réteg, amit felhordunk, egyenletes vastagságú legyen, és jól tapadjon az alatta levőhöz. Ha ez nincs meg, akkor a napsugárzás hatására a rétegek helyenként leválhatnak, s a felújítást elölről kell kezdenünk.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.április 03., péntek / 21:28

Yucca pálma levelei sárgulnak, száradnak

2020.április 03., péntek / 21:24

Télizöld fagyal és akác?

2020.március 25., szerda / 22:48

Citromfán levél-száradás

2020.március 03., kedd / 16:48

Pettyeslevél virágzása

2020.március 02., hétfő / 13:55

Pluméria levelének széle barnul

2020.március 02., hétfő / 13:53

Citromfáim néhány levele elsárgult, és ahol a levél felszíne elsárgult, ott a fonákon kis barna pöttyöket találok.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia