szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Lakásba menekített nyár

Sulyok Józsefné, 2012. dec. 07.


A hűvös, barátságtalan idő beálltával többet vagyunk a lakásban és talán hiányoljuk a nyári virágözön látványát. Szerencsére számos olyan virágzó cserepes növény kínálnak a virágboltban, amivel felvidíthatjuk a lakásunkat. 

Lakásba menekített nyár

Most a kevésbé ismert fajok közül matatunk be néhányat, némelyiküknek még magyar neve sem ismeretes. A növénykülönlegességek kedvelői a széles választékot tartó virágboltban bukkanhatnak rájuk.
 

Ujjas virág


A csuporkafélék családjába tartozik. A fokföldi ibolya rokona, tüzetesebben megnézve hasonlít is rá valamelyest. Hófehér, csöves virágaikat két sötétlila csík teszi különlegessé. Az igényeik is teljesen megegyeznek. Az öntözések között kissé kiszáradhat a közege, a túlöntözést viszont nem szereti. Félárnyékos-árnyékos helyre való. A közvetlen napsütéstől mindenképpen óvjuk.


Fokföldi kankalin


A virágboltokban gyakrabban kapható faj, Kenya és Tanzánia a hazája. Bársonyos levelei tömött párnába tömörülnek. Halványlila, magányos virágait hosszú, vékony szárakon hozza. A gondozása megegyezik a fokföldi ibolyáéval. Érzékeny a túlöntözésre és a közvetlen napsütésre.


Nematanthus gregarius


Dél-Amerikában honos kúszócserje a csuporkafélék családjából. Apró, fényes levelei közül előbukkanó, kiöblösödő, csőszerű, sárga virágaival díszít. Az öntözések között kissé kiszáradhat a közeg felszíne, napos helyet igényel. Elvirágzását követően vigyük napos, de hűvös helyre, ahol pihenhet, és felkészülhet a következő virágzásra.


Codonanthe


Ez a növény s a csuporkafélék tagja. A Codonanthe (hangyacsengő) és az előbb említett Nematanthus faj hibridje. Kúszó növény, ámpolnás cserépben vagy „áltörzses” növényként árusítják a dán kertészetek. Közegét tartsuk folyamatosan nedvesen, és óvjuk a közvetlen napsütéstől.


Dischidia pectenoides
 

A selyemkórófélék családjának tagja. Ázsiában honos, fán lakó növény. Szára több méter hosszúra is megnőhet. Kétféle levelet fejleszt: az egyik hagyományos kinézetű, viszonylag apró, jelentéktelen, a másik viszont annál szokatlanabb. A 4-6 cm-es, felfújt termésre hasonlító képződmények belsejében gyökereket találunk. Ezek a növény vízellátását segítik, mert a gyökerek rendszerint nem érintkeznek a talajjal. Apró virágaik pirosak, igen páraigényes növény, csak rendszeres párásítás mellett tartható meg lakásban. Lágy esővízzel öntözzük és permetezzük. A pangó vízre nagyon érzékeny, támaszték mellett neveljük.


Dalechampia dioscoreifolia


A kutyatejfélék rokona, Costa Ricán élő kúszónövény. Virága megtévesztő: két ciklámenszínű, sziromlevélnek tűnő dísze valójában fellevél, a valódi, jelentéktelen, apró virág ezen belül helyezkedik el. Messziről nézve a páros fellevelek pillangóhoz hasonlítanak, ezért több nyelven pillangóvirágnak nevezik. (A mi nyelvünkön az e név már „foglalt”, egyik egynyári virágunkat hívjuk így). Egész évben virágzik, de nyáron és ősszel a legtöbbet. Napos helyen, bőséges öntözés mellett érzi jól magát. 
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia