szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Legkedveltebb örökzöldek

Bényei Zoltánné, 2009. jún. 26.


Örökzöldek nélkül a kertünk - bármilyen szépen ápolt, gondosan megtervezett - nagyon hiányos lenne. Képes beszámolónk ízelítőt ad az örökzöldek gazdagságából és változatosságából

arany gömb tuja

A lombhullatók, az egynyáriak, az évelő növények társaságában szükség van néhány a lombozatát télen át is üdén megtartó növényre. Amikor a nagy hidegben a szobából gyönyörködünk kertünk szépségében reményt ad a zöld vagy vörös, esetleg barnára színeződött örökzöld bokor, fa látványa, tudhatjuk, hogy a továbbélést jelentik, az örökkévalóság jelképei ők.

Vannak nagyon gyakran ültetett, úgynevezett sláger növények, némelyiket kevésbé ismerik vagy kedvelik a kerttulajdonosok. A faiskolák kínálata gyakran olyan bőséges, hogy a vásárló alig tudja eldönteni, mi az a növény, ami neki igazán megfelel. Ilyenkor érdemes a szakember segítségét kérni, tájékozódni az egyes fajok tulajdonságairól méretet, nyári és téli színt, igényt illetően.


arany smaragd tuja

Ezek függvényében dönthetünk arról, hogy a tuja, a hamisciprus, a boróka lesz-e a kert dísze. Ha sziklakertünk van, abba is nagyon szép apró tuja vagy hamisciprusfajtákból választhatunk, esetleg lassan növő borókát ültethetünk.

Az utóbbi időben nagyon kedveltek azok a fajták, amelyeknek a nyári és a téli színe különböző, ezzel a kertkép változatos lehet. Egyes fajok egész évben dekoratívak az aranysárga színeikkel, mint pl. az arany smaragd tuja, az arany gömb tuja, mások nyáron át erőteljes zöld színben pompáznak, viszont télére barna vagy vörös ruhába öltöznek. A borókák és a hamisciprusok között igen jellemző a színváltás, éppen ezért kedveltek.

Az örökzöldek színhatását fokozhatjuk a melléjük ültetett egynyári növények vagy kisebb hagymás növények pompájával. Jól kiemelik egymást, a látvány magáért beszél, amikor az arany smaragd tuja tövén az egyszerű fehér pistike virág csupa virág. Láthatóan jól érzik magukat együtt, hiszen a tuja csúcshajtása is szépen megindult.


gömb hamisciprus

Másokat érdemes szoliterként alkalmazni, pl. a gömb hamisciprus a formája miatt egyedül érvényesül a legjobban. Ugyancsak szoliternek való a bókoló hamisciprus, amelynek létezik zöld és arannyal színezett változata is, mindegyikben az a legmegnyerőbb, hogy a növény ágainak a csúcsa szép ívben hajlik vissza, de nem csüng le, csak szolidan bókol.

A zöld smaragd tuját telekhatárolásra javasolhatjuk, kb. másfél méterenként ültetve egymástól néhány év alatt szépen elválasztja a tereket egymástól amellett, hogy a gyertyalángformát mindig megőrzi. Ezt a fajt nyírni nem szabad, mert akkor éppen a jellegzetességét veszíti el, valamint sűrűn ültetni sem érdemes, nehogy az ágak összeérjenek, azzal is veszít a díszértékéből.


a tuja és a pistike virág

A kert adottságai szerint dönthetünk arról, hogy a növényünket szabadba vagy konténerbe ültetjük-e. Ha a teraszt kívánjuk díszíteni velük, akkor olyan konténerbe tegyük növényünket, ami a többi berendezési tárgyhoz illik, ha sok a természetes anyag, akkor ne műanyag dézsát, hanem fát, bambuszt válasszunk.

Természetesen a legjobb a növénynek, ha a gyökere szabadföldben gazdálkodhat a hellyel, de vannak olyan fajták, amik nem túl gyors növekedésűek és jól bírják a zárt edényeket - persze az edény alján feltétlenül legyenek vízkifolyó-nyílások, különben nem éli túl a pangó vizet a gyökérzet! -, ezzel kapcsolatban is kérjünk tanácsot a kertészeti szakembertől.


mini örökzöldek


hamis ciprus smaragd tuja

 

mini örökzöldek 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia