szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Legyen szemkáprázató őszünk a kertben!

Sulyok Józsefné, 2013. okt. 22.


Itt a későn virágzók ideje, pontosan akkor, amikor a kerti szezon lassan a végéhez közeledik. A virágok nyújtotta szín kavalkádot tetézi a fák ezer színbe öltözött levelein és a megjelenő markáns terméstokok látványa. Mi a teendő, hogy jövőre is ebben az élményben legyen részünk?

Legyen szemkáprázató őszünk a kertben!

Október végén, november elején többé már nem lehet átsiklani afelett, hogy a kertben a színpompa alábbhagyott. A fák és bokrok fokozatosan elhullatják őszi lombjukat, és a szellőrózsán, valamint a sisakvirágon is alig van már virág. Ám szerencsére létezik néhány későn beinduló növény, amely még ilyenkor is friss színekről gondoskodik az ágyásban.

Kiváltképpen nagyon kitartónak bizonyulnak a kerti krizantém, a talajtakaró őszirózsa és az apróvirágú őszirózsa virágai. Miközben más őszirózsáknak már csak a terméstokjai láthatóak, addig ezek a fajok megbízhatóan virágoznak akár november végéig is.

Azonban a virágpompa még nem minden. Egynéhány évelő növény most még egyszer felhívja magára a figyelmet megszínesedett leveleivel. Szép látvány nyújt például az árnyliliom, a völgycsillag sárga őszi lombja és a boróka. A bőrlevélnél, tündérvirágnál, a gólyaorr némelyik fajánál, keserűfűnél ehhez még egy erős piros árnyalat is hozzájön.

Bámulatosak az őszi ágyásban a szép terméstokok, amelyek évelők és díszfüvek virágaiból fejlődnek ki. Barna és bézs tónusokkal színben visszafogottabbak ugyan, ám annál feltűnőbb érdekes szerkezetük. Néhányat közülük elvirágzás után is érdemes meghagyni egész télen.

Ilyenek pl.: a pompás varjúháj, macskahere, pompás kúpvirág, izsópfű, tollborzfű, japán díszfű, méhbalzsam, füzéres dísz-csorba, szamárkenyér, bíbor kas-virág, széles levelű különösfű és a mirigyes őszirózsa.

Persze arra is gondolni kell, hogy a magképzés sok energiát elvon a növénytől, illetve hogy bőséges önvetés következhet. Kompromisszumos megoldásként az elhervadt virágok egy részét távolítsuk el, védenceinket pedig lássuk el komposzttal.

Kapcsolódó cikk:

Így lesz friss gyümölcsöd télen is!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.június 17., hétfő / 01:16

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 17., hétfő / 01:05

Örökzöld magnólia-levélsárgulás ősszel

2019.június 14., péntek / 12:50

Paprika levél elváltozás

2019.június 09., vasárnap / 19:31

Mi rágja le a kikelt babnak a levelét a földtől 1 cm magasságban

2019.június 06., csütörtök / 15:12

A csodasövényen a képen látható elváltozás van, nagyon elterjedt , tavaly még nem láttam.

2019.május 23., csütörtök / 22:28

Volt egy barka fánk valami a föld alatt két-három centire teljesen elrágta a szárát.

2019.május 15., szerda / 23:33

Gyep színe nem egyenletes, foltokban jobban nő


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia