szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Levéldísznövények a balkonon

Topor Erika, 2015. jún. 15.


A virágzó dísznövények korát éljük és szinte minden balkonládába roskadoznak a szebbnél szebb virágzók. De mi van a levelükkel díszítőkkel? Az egynyári és balkonnövény piacon többféle levéldísznövénnyel is találkozhatunk, melyeket bizony érdemes a virágzókkal összepárosítani.

Levéldísznövények a balkonon

Helichrysum petiolare – az ezüstös szépség

Apró ezüstös, kerekded és szőrös levelei és hosszúkás hajtásai kecsesen nyújtózkodnak a függőkosarakban, balkonládákban. Elsősorban a sötét színek mellett mutat jól. Magyar neve: kereklevelű szalmagyopár, egy Dél-Afrikában őshonos levéldísznövény. Jó kiegészítője a petúniának, csüngő verbénáknak, sétányrózsáknak, de önmagukban kevésbé mutatósak. Félárnyékot kedveli, és közepesen vízigényes. A növény magassága 30-45 cm, ezért alacsony növésű ámpolnanövényekkel nem érdemes párosítani.

Iresine herbstii – az élénk színfolt

Élénk rózsaszín, erezetű bordó levelei a világos színű virágzókkal fantasztikusan mutat, fehér és sárga színekkel párosítva élénk kontraszt. A papagályvirág, vagy más néven pelyvavirág fényigénye viszonylag magas, ezért árnyékos helyre vagy más növények árnyékába nem fejlődik rendesen. Tartása könnyű, balkonnövényként, ágyásnövényként szintén nevelhető. Ha túl nagyra nő, szinte teljesen visszavágható, mert hamar kihajt. A párásabb levegőt is szereti, ezért terráriumban is tarthatjuk.

Plectranthus – a sokszínű kakassarkantyú

A kakassarkantyút elsősorban a szúnyogűzőként ismerjük, de ezen a fajtáján kívül még van pár termesztett és kereskedelemben kapható fajtája is. Elsősorban dézsás nevelésre – de balkonládában is jól mutat a citromsárga levelű változata, melynek levélfonáka sötétlila színű. Ugyanígy kedvelt a teljesen lilás-bordó levelű változata is. Kámforszerű illatuk távol tartja a szúnyogokat, más virágokkal együtt ültetve a levéltetvek elleni háborúban is kiváló megoldás. Viszonylag igénytelen növények, de rendszeres öntözést igényelnek. Ha a megnyúlt hajtásokat visszacsípjük, akkor egy szépen bebokrosodott növényt fogunk kapni.

Pilea microphylla – a törékeny zöld kristály

Vékony és törékenynek tűnő húsos, szinte kristályszerű hajtásai sűrű bokrot alkotnak. Napfényigényes és közterületi dézsákba ültetve is nagyon kellemes a szemnek. A rendelkezésére álló területet benövi, esernyő-szerűen egymásra hajló hajtásaival a petúniák, verbénák, napvirágok között látványos növényelem.

Kapcsolódó cikk:  Idei újdonság – nem hajt a kánna!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 03., szerda / 08:58

Yucca pálma levele fonnyad

2020.május 15., péntek / 22:07

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:12

Barna foltok a japán juharon

2020.május 15., péntek / 20:06

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:03

Túl locsolás lehet az oka a foltosodásnak?

2020.május 11., hétfő / 15:15

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2020.május 10., vasárnap / 23:05

Foltokban sötétedő, szürkülő gyep


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia