szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mákos, diós bejgli

Sulyok Józsefné, 2008. dec. 17.


Nem hiányozhat a karácsonyi asztalról a bejgli! Korábban karácsonyi kalács néven illették, de lassan felvette a bejgli vagy bájgli nevet.

Hozzávalók:
56 dkg liszt, 21 dkg vaj vagy margarin, 6 dkg porcukor, 2 dl tejben kelesztett élesztő.

A vajat megpuhítjuk, aztán a liszttel, porcukorral, és a tejben felfuttatott élesztővel összekeverjük. Hat részre osztjuk, cipókat formálunk belőle, és egy fél óráig letakarva hűvös helyen pihentetjük.

 

Aztán a cipókat tepsi nagyságura, vékonyra kinyújtjuk. Óvatosan kell vele bánni, mert igen véknyak lesznek a lapok! Megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, és tepsibe tesszük. Egy egész tojást felverünk és minden bejgli-rudat kétszer-háromszor megkenjük, a tetejét villával megszurkáljuk. Egy éjszaka állni hagyjuk és csak másnap reggel sütjük ki. Vagy reggel elkészítjük, és délután kisütjük.


Töltelék:
Tetszés szerinti darált mák (dió), cukor, reszelt citromhéj, mazsola, egy kis tej. Ezt összefőzzük, mikor langyos egy kis lekvárt, lehet bármilyen, (csak a szilvát mellőzzük), és hámozott reszelt almát keverünk a masszába.

Ezzel a masszával töltjük meg a kinyújtott lapokat. Én úgy szoktam, hogy 3-3 diós, illetve mákos rudat készítek.

 

Jó étvágyat!


Kapcsolódó cikk:
Diós tekercs

 

Kapcsolódó rovatok:
Hobbi
Receptek




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 03., szerda / 08:58

Yucca pálma levele fonnyad

2020.május 15., péntek / 22:07

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:12

Barna foltok a japán juharon

2020.május 15., péntek / 20:06

Vörösfenyő betegsége.

2020.május 15., péntek / 20:03

Túl locsolás lehet az oka a foltosodásnak?

2020.május 11., hétfő / 15:15

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2020.május 10., vasárnap / 23:05

Foltokban sötétedő, szürkülő gyep


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia