szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Melyek a régi jó almafajták?

Sulyok Józsefné, 2015. okt. 19.


Itt az ideje, hogy ládákba kerül a sok szép, egészséges alma. A megszokott kedvenc fajtákon túl,  most ismerjünk meg néhány, már évszázadok óta bizonyító almafát. Illetve azt is megtudhatjuk, hogy mi értelme van a díszalmának.

Melyek a régi jó almafajták?

A saját fáról frissen szedett gyümölcsnél nincs finomabb. Akár nagy, akár kicsi a kertünk, egy almafát mindenképpen ültessünk. Ha a gyakran fellépő betegségekkel, elsősorban a lisztharmattal és a ragyával szemben ellenálló fajtát választunk, akkor permetezés nélkül is sok éven keresztül egészséges, zamatos gyümölcsöt szüretelhetünk.

A régi jó fajták nemcsak a gyümölcsösbe alkalmasak, hanem a kertbe is. A Boskoop a Gravensteiner vagy a Holsteiner Cox nagyon gyorsan nőnek, ezért inkább félmagas vagy magas törzzsel szokás nevelni. Akinek kicsi a helye és nem szeretne lemondani a változatosságról, válasszon közepes vagy gyenge növekedési eréllyel rendelkező alanyra beoltott nemes fajtákat. Ezeket nevelje bokorfaként kisebb, gömbölyű koronával, vagy pedig orsófaként a gyümölcssövényben.

Az alma nem önporzó. Ez azt jelenti, hogy a termés csak akkor biztosított, ha méh hatótávolságon belül egy másik fajta is van. De van még egy másik ok, amiért érdemes változatosságról gondoskodni. A korai fajták, mint az Alkmene vagy a Rubinola, gyümölcse már a fáról leszedve finom, de csak néhány hétig tárolható.

A téli almák, közöttük a C-vitaminban gazdag Rote Berlepsch, csak leszedés után 4-5 hétre érik el a fogyasztási érettséget, ellenben a hűvös pincében februárig frissek és levesesek maradnak. De van olyan fajta is, amelyik márciusig megőrzi finom aromáját.

A legjobb ültetési időszak az ősz vagy a kora tél, amikor száraz és fagymentes az időjárás.

A konténeres gyümölcsfát elültetés előtt állítsuk egy vödör vízbe, tartsuk benne egy ideig, hogy megszívja magát. Majd emeljük ki a az edényből, és a gyökérlabda szélén óvatosan lazítsuk fel a gyökereket. Olyan mély ültető-gödröt ássunk, hogy a gyökérlabda teteje egy ujjnyira emelkedjen a földfelszín fölé, és ne takarjuk be földdel. Ugyanis ha a szemzés helye érintkezik a talajjal, akkor a leoltott fajta is gyökeret növeszt, és az alany befolyása a növekedési erélyre elvész.

Az ültető gödör alján a földet lazítsuk fel, a kiásott földet pedig visszatöltés előtt javítsuk fel érett komposzttal.

Új fa ültetésénél vegyük figyelembe a választott fajta helyigényét. A magas-törzsű fának legalább 6 m kell minden irányban. A gyökérlabdánál legalább kb. másfélszer nagyobb gödröt ássunk. Ügyeljünk arra, hogy a szemzési hely jó tenyérnyi magasságban legyen a föld felett.

A magas törzsű fának az ültetés utáni első évben támaszkaróra van szüksége. A csemetét kevéssel a korona alatt növénykötöző zsineggel rögzítsük a karóhoz.

A díszalma hasznossá teszi magát

A kertben a díszalmafának több haszna is van, pl. a nagygyümölcsű almafajták általános megtermékenyítője.

A szép bokor vagy kisfa tavasszal gazdag virágdísszel varázsol el. Ősszel apró gyümölcsökkel ékeskedik, melyek a tél beálltáig a fán maradnak.

Az apró almákból gyümölcszselét készíthetünk, vagy hagyjuk rajt a fán a madarak örömére. 

Kapcsolódó cikk: Alma a világban
Hozzászólások (1)

Kovács Lajos Miklós
2016. okt. 19. (1 005 napja)
Csak a régi jó almafajtákról nem esett szó.Pedig lenne. Jonathán, Ranett, Húsvéti rozmaring, bőralma, fahéjalma..........


Friss hozzászólások

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 15., hétfő / 14:12

Mit tegyek a Habanero leveleinek torzulásával?

2019.július 15., hétfő / 14:05

A fokföldi ibolyám levelét rágcsálja valami

2019.július 15., hétfő / 13:56

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 14., vasárnap / 17:32

Kertészkedj japán módra!

2019.július 09., kedd / 23:27

A csodálatos teafa olaj

2019.július 09., kedd / 22:27

Selyem akác betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia