szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mézgásodás, a növények szívinfarktusa

Szépzöld, 2010. szept. 17.


A mézgásodást nem gomba, nem vírusfertőzés, s nem is kártevő okozza, hanem összetett élettani folyamatok okozzák.

Mézgásodás, a növények szívinfarktusa

Lényegét tekintve az idézi elő, hogy a fa törzsében és ágainak a faszövetében (xylem) levő, tápanyagokat szállító edénynyalábok eltömődnek és bennük a nedvkeringés megszűnik. A jelenség tehát bizonyos mértékben hasonló az állatok és az ember szervezetében is előforduló keringési zavarokkal, vagyis a szívinfarktussal.

 

A növényekben a cukorból és szerves savakból álló folyadék megtorpan, a felszínre tör, megszilárdul és víztiszta vagy áttetsző, vörösesbarna anyaggá áll össze. A közelében levő hajtások, virágok elszáradnak, elpusztulnak, a fa folyamatosan legyengül és - kezelés hiányában - elhal.

 

Az etimológiai szótár így definiálja:
Bizonyos fák megsérült kérgéből folyó sárgás, gumiszerű váladék. Maga a szó szláv eredetű: szerb-horvát, szlovén nyelven: mezga, szlovákul: miazga. Jelentése: mézga, fanedv, nyirok. Népes neve pedig igen találóan: macskaméz.

 

A mézgásodást igen sokféle okra lehet visszavezetni. Gyakori ok a téli fagykárosodás, amelynek következtében a fagyrepedés szélén, a fagysebeken türemkednek ki a mézgacseppek.

 

Előidézheti a mézgásodást a brutális, helytelen metszés, az állandóan nyirkos, hideg talaj, a fényhiányos termőhely, a sok vagy kevés víz, bizonyos betegségek (monília, vírusok, levélfodrosodás, stb.) elterjedése és a jégverés is.

 

Védekezésképpen a mézgás területet vágjuk ki egészen az egészséges részig, majd a sebet faseb kezelővel (lásd Webáruház) kezeljük.
A mézgásodás folyamata gyakran jelentkezik a kajszibarack, őszibarack és a mandulafákon, s kis mértékbe előfordul cseresznyefákon és meggyfákon is.
 

Kapcsolódó cikk:

A bőrszépítő őszibrack
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.március 25., szerda / 22:48

Citromfán levél-száradás

2020.március 03., kedd / 16:48

Pettyeslevél virágzása

2020.március 02., hétfő / 13:55

Pluméria levelének széle barnul

2020.március 02., hétfő / 13:53

Citromfáim néhány levele elsárgult, és ahol a levél felszíne elsárgult, ott a fonákon kis barna pöttyöket találok.

2020.február 25., kedd / 19:51

Próbáld ki a csicsókát!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia