szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mézgásodás, a növények szívinfarktusa

Szépzöld, 2010. szept. 17.


A mézgásodást nem gomba, nem vírusfertőzés, s nem is kártevő okozza, hanem összetett élettani folyamatok okozzák.

Mézgásodás, a növények szívinfarktusa

Lényegét tekintve az idézi elő, hogy a fa törzsében és ágainak a faszövetében (xylem) levő, tápanyagokat szállító edénynyalábok eltömődnek és bennük a nedvkeringés megszűnik. A jelenség tehát bizonyos mértékben hasonló az állatok és az ember szervezetében is előforduló keringési zavarokkal, vagyis a szívinfarktussal.

 

A növényekben a cukorból és szerves savakból álló folyadék megtorpan, a felszínre tör, megszilárdul és víztiszta vagy áttetsző, vörösesbarna anyaggá áll össze. A közelében levő hajtások, virágok elszáradnak, elpusztulnak, a fa folyamatosan legyengül és - kezelés hiányában - elhal.

 

Az etimológiai szótár így definiálja:
Bizonyos fák megsérült kérgéből folyó sárgás, gumiszerű váladék. Maga a szó szláv eredetű: szerb-horvát, szlovén nyelven: mezga, szlovákul: miazga. Jelentése: mézga, fanedv, nyirok. Népes neve pedig igen találóan: macskaméz.

 

A mézgásodást igen sokféle okra lehet visszavezetni. Gyakori ok a téli fagykárosodás, amelynek következtében a fagyrepedés szélén, a fagysebeken türemkednek ki a mézgacseppek.

 

Előidézheti a mézgásodást a brutális, helytelen metszés, az állandóan nyirkos, hideg talaj, a fényhiányos termőhely, a sok vagy kevés víz, bizonyos betegségek (monília, vírusok, levélfodrosodás, stb.) elterjedése és a jégverés is.

 

Védekezésképpen a mézgás területet vágjuk ki egészen az egészséges részig, majd a sebet faseb kezelővel (lásd Webáruház) kezeljük.
A mézgásodás folyamata gyakran jelentkezik a kajszibarack, őszibarack és a mandulafákon, s kis mértékbe előfordul cseresznyefákon és meggyfákon is.
 

Kapcsolódó cikk:

A bőrszépítő őszibrack
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.március 07., csütörtök / 13:04

Orchidea termesztése házilag

2019.február 12., kedd / 12:10

Levélsárgulás a friss hajtásokon

2019.február 12., kedd / 12:03

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 12., kedd / 11:55

Mi baja lehet növénynek?

2019.február 10., vasárnap / 20:00

Babérmeggy leveleinek foltosodása


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia