szépzöld

Mi az a mángold?

Sulyok Józsefné, 2008. dec. 12.


Sokunk számára ismeretlenül cseng ez a név: mángold. Érdemes lenne egy kis figyelmet szentelni e növénynek, mert nagyon kedvező élettani hatásai vannak, s ízben is felveszi a versenyt a többi zöldséggel és salátanövénnyel.

A mángold a Földközi-tenger mellékéről származik. Őse a céklával közös. Feltételezhető, hogy a Lippai által leírt fehér cékla is mángold. Az i.e. 5-6. században a görögök és a rómaiak már termesztették, tehát régi kultúrnövény. Két fő fajtája ismeretes, a harsány-zöld leveléért termesztett levél mángold, és a vastag, húsos nyeléért termesztett szármangold. A franciás és a svájciak a sóskával és a spenóttal azonos értékűnek tartják. Magyarországon méltánytalanul mellőzött. Levelével a parajt, levélnyelével a spárgát kiválóan helyettesíthetjük.

 

Élettani hatásai, összetétele

 

Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a rákos betegségek kockázatának csökkentéséhez.
A mángold kimagasló mennyiségű karotinoidokat és említésre méltó mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Ezekről az antioxidáns tulajdonságú anyagokról bátran kijelenthetjük, hogy fokozott védelmet nyújtanak a legkülönfélébb típusú daganatok ellen.

 

A karotinoidoknak rendkívül fontos szerepük van a tüdőrák megelőzésében. Ezen jótékony hatásuk a dohányzóknál is érvényesül. A tüdő védelme a C-vitamin által még kifejezettebb.
Akik e két antioxidáns tartalmazó élelmi nyersanyagokat rendszeresen fogyasztják, azok közt a legalacsonyabb a tüdőrák mellett az emésztőrendszerbeli, a hasnyálmirigy-, a gége,- a mell,- a méhnyak,- a húgyhólyag,- és a prosztatarák előfordulásának gyakorisága.


Tipp! Párolt mángoldszár

 

Hozzávalók: 80 dk mángold szára, 2 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2dl tej, só, késhegyi curry, 2 evőkanál olaj.

 

A mángoldszár külső, vékony hártyáját lehántjuk, húsát kb.1,5cm-es darabokra vágjuk. A hagymát vékonyan felszeleteljük (karikára vágjuk). A fokhagymát péppé zúzzuk. Lábosba tesszük a mángoldot, a hagyma felét és a fokhagymát. Ráöntjük a tejet, sóval, curryvel ízesítjük, és lefedve 8-10 perc alatt puhára pároljuk. Abban az esetben, ha a tejet nem főné el teljesen, addig hagyjuk fedő nélkül a tűzön, míg a tej elpárolog. Felhevítjük az olajat, és a hagymakarikák másik felét aranysárgára pirítjuk benne. Ráöntjük a mángoldra, átkeverjük, és azonnal tálalhatjuk. Roston sült, vagy párolt sovány húsokhoz illő köret.


Kapcsolódó cikk:

Saláta, a zöld vitamin

 

Kapcsolódó rovatok:
Hobbi
Receptek
Kertészkedés

 




Hozzászólások (13)

Sulyok Timea
2009. dec. 19. (2 799 napja)

Biopiacokon, biogazdáknál gyakran beszerezhető, nyáron folyamatosan elérhető.

Április közepén vethető, 40 cm-es sortávolságban. Júniustól késő őszig szedhető. Fagyasztható, így lehet raktározni a téli hónapokra is belőle. De világos pincében is - homokba ültetve - életképes, s így télen is szedhető.

Sulyok Timea

sakkgyuri
2009. dec. 18. (2 800 napja)
Hol lehet kapni mángoldot?
Guest
2009. szept. 16. (2 893 napja)

Mert nem tudod elkészíteni. Extra olíva /szűz /olaj, fokhagyma, mangold levél, burgonya. Kanálnyi olivaolajon megfuttatod a fokhagymát / 2-4 gerezd/ erre teszed az előzőleg lemosott mangold leveleket szár nélkül, és dinszteled együtt őket. Közben ne felejtsd el a burgonyát meg hámozni és feltenni főni, al dente a burgonya is mint a tészták,amikor a burgonyát leszűrted keverd össze a fokhagymás olajos mangolddal és párold együtt tovább kb. 3-4 perc. Jó étvágyat!

Guest
2009. aug. 23. (2 917 napja)
olyan az íze, mintha poshadt lenne
gggg
2008. dec. 15. (3 168 napja)
Még azt is hallottam , hogy a levelét lehet főzeléknek is - megturmixolva tejjel és fokhagyma , liszt hozzáadásával, hasonlóan a spenóthoz.


Friss hozzászólások

2017.augusztus 13., vasárnap / 15:58

Flamingó levelei sárgulnak ill. a szárán vmi ragadós (talán tetü) található.... Mivel tudom rendbe hozni??

2017.augusztus 01., kedd / 12:36

Kiskertek, házikertek időszerű növényvédelmi teendői (7)

2017.július 29., szombat / 10:22

Costa Georgiadis, a kertek szerelmese

2017.július 26., szerda / 13:55

Mekkora dózisban alkalmazható a Puma Extra pázsitok egyszikű gyomirtásakor?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia