szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mi kezdjünk az őszi falevéllel?

Sulyok Józsefné, 2015. okt. 26.


Amikor a bokrok és a fák elvesztik lombjukat, elérkezett az nagytakarítás ideje. De hol maradhat ott, honnan kell felszedni, és mi történjen a fanyesedékkel?

Mi kezdjünk az őszi falevéllel?

Sokféle színben ragyog a kert az októberi napsütésben, ám a tarka falevél hullani kezdenek. Az lépcsőket, és az utakat fel kell seperni, mielőtt az avar csúszós réteggé alakul át. De a teljes kerten egyáltalán nem kell felseperni. Az ágyásokon, illetve a bokrok, fák alatt ott lehet hagyni az őszi leveleket, hiszen a lassan lebomló avar humusszal dúsítja a talajt.

A gyepen nem maradhat a lehullott lomb, mivel az nem tesz jót a fűnek. Lombseprűvel seperjük össze vagy gyűjtsük össze fűnyíróval. A fűnek fényre van szüksége, a lombréteg alatt gombás betegségek fenyegetik, a tó vizét pedig csak fölöslegesen túlterhelik tápanyagokkal.

A lombháló jó segítség a tónál, a gyepet pedig legjobb lombseprűvel tisztán tartani. Ha fűnyírót vetünk be, ami felszedi, összeaprítja az avart, így a komposztban gyorsabban lebomlik. Tulajdonképpen az őszi falevelet, a fákról származó nyesedéket a kertben kellene hagyni. Hiszen ha kidobjuk a zöldhulladékkal, humusztól és tápanyagtól fosztjuk meg a kertet. Aki a lombot és az ágnyesedéket komposztálja, spórolhat a trágyázáson.

Ha a komposztáló túl kicsi a levélhegyhez, akkor az avart vékony jutaszövetből készült lombzsákokban gyűjthetjük, és egy félreeső részen tárolhatjuk. A zsák tartalmával együtt lebomlik lombkomposzttá.

Az őszi falevelet felhasználhatjuk téli védőtakarónak az érzékeny növényeknél.

A tölgyfalevél bőségesen tartalmaz csersavat, ezért lassan bomlik le. De érdemes várni, mert a belőle keletkező alacsony pH. értékű humuszföld ideális minden olyan növény számára, melyek a savanyú talajt szeretik. Közéjük tartoznak a mocsári növények, mint pl. a rododendron, az áfonya, kamélia, azálea. A kék virágú hortenzia ugyancsak savanyú földet igényel.

Ősszel a tölgylombot mulcsrétegként közvetlenül a növények köré is elteríthetjük az ágyásban.

Mulcsoljunk felaprított ágnyesedékkel

Lombtalan állapotban ítélhető meg legjobban a fák és bokrok felépítése, formája. Ez az egyik oka annak, hogy elsősorban télen metszik őket. Az aprítógép a méretes ágakat apró darabokra vágja. A faaprítékot komposztálhatjuk, tápanyagban gazdag kerti hulladékkal összekeverve.

A faapríték azonban kerti ösvények burkolására is alkalmas, akárcsak mulcsnak a bokrok alá. A nitrogénmegkötő hatás ellensúlyozására, mulcsolás előtt szórjunk a talajra szaruforgácsot.

Az örökzöld cserepes fűszernövények, pl. a zsálya, kakukkfű, levendula télen sínylődnek, ha átfagy a gyökerük, és ezáltal megszűnik a levelek vízellátása. Tegyük az edényt árnyékos helyre. Bambuszpálcákból vagy ágakból készített köpeny távol tartja a kiszárító szelet. Az edény és a köpeny közé tömjünk levelet plusz védelemnek.

Az érzékeny évelőknél, pl. a díszgyertyán az avarréteg megnöveli a kármentes kitelelés esélyét. Legjobb az egészet letakarni néhány gallyal, hogy a szél ne tudja széthordani a leveleket. 

Kapcsolódó cikk: Most ültessük el a hagymásokat
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.december 02., hétfő / 15:33

Ajándékba kaptam ezt a szobanövényt és szeretném tudni a nevét

2019.november 03., vasárnap / 14:41

Gyümölcsös az erkélyen

2019.október 21., hétfő / 21:21

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 11:33

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 21., hétfő / 07:22

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 19., szombat / 15:01

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 17:02

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 18., péntek / 16:28

Majomkenyérfa betegsége

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia