szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mi lehet ez? Pakcsoj, egy újabb zöldség!

Sulyok Józsefné, 2014. márc. 20.


Ez a növény nem más, mint kínai fehérkáposzta, kínai bordáskel, vagy mustárkáposzta. Úgy, ahogy a nevének, formájának is több változata van. Melyek lehetnek, hosszúkásak, tömzsiek, de a színük is különbözhet, lehet zöld, aranyszínű és fehér.

Mi lehet ez? Pakcsoj, egy újabb zöldség!

Nálunk szinte ismeretlen ez a növény a pak choi-nak nevezett  Brassica rapa. Talán néhány kertésznövénygyűjtőnél megtalálható, akik nagy becsben tartják. Magyarországon nagyon jól érzi magát, akár háromszor is vethető egy évben, a mag kikelésétől számítva akár 30 nap múlva már szedhető.

Az első vetést megtehetjük már április első felében, de az erősebb fagykor a fejlődése lelassul, illetve tönkre is mehet. Szépen fejlődik a spenót, saláta, sárgarépa szomszédságában, de a hagyma és a földieper közelébe ne tegyük. Jól eldolgozott, porhanyós talajba rakjuk a magokat.

A csigák nagy szeretettel látogatják, próbáljunk vegyszermentesen védekezni ellenük. Használjunk fahamut és mészport, szórjuk körbe a növényeket, ez segíthet.

Az elvetett magok rövid időn belül kikelnek, bő vizet és fényt igényelnek, mint már említettem 30 nap múlva már szedhető is. Ha magot szeretnénk szedni, akkor tovább kell várni, mert magszárat csak később fejleszt. Sárga színű, apró virágai idővel hüvelytermésekké fejlődnek, amire figyeljünk oda, mert egyszerre érnek és kiperegnek. A nagy, lapos, fénylő levelei és a vastag szára ehetőek. Egyszerűen elkészíthető, párolhatjuk, savanyíthatjuk. Magas benne a béta karotin, folsav, kalcium, C-vitamin és számos ásványi anyagot tartalmaz. Íze leginkább a mustárra és a zellerre emlékeztet.

Tipp! Marhahús savanyított pakcsojjal

Hozzávalók: marhahús, savanyított pakcsoj, barna cukor, 1 teáskanál burgonyakeményítő, 3 evőkanál olaj, hagyma, fokhagyma, pici gyömbér, 1 evőkanál bor, vagy sherry.
A pácléhez 1 evőkanál szójamártás, só, 2 evőkanál bor vagy sherry, 1 evőkanál burgonyakeményítő, ugyanennyi szezámolaj.

A pakcsojt aprítsuk fel, cukorral szórjuk meg, majd hagyjuk állni egy órán keresztül. A húst is kockázzuk fel, tegyük bele a páclébe, kb. 30 percre. Olajon pirítsuk meg a hagymát, fokhagymát és a gyömbért, tegyük rá a húst, rövid ideig pirítsuk. Tegyük bele a pakcsojt, majd pároljuk készre, végül sűrítsük be burgonyakeményítővel. Burgonyával vagy rizzsel tálalhatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Termessz mályvalevelet egyiptomi módra!




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.október 02., szerda / 11:10

Krémalma: húsa a körtéé, íze az ananászé

2019.szeptember 23., hétfő / 09:18

Gömjuhar törzsén betegség

2019.szeptember 23., hétfő / 00:06

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 15., vasárnap / 15:21

Rododendronom levelei sodródnak.

2019.szeptember 03., kedd / 18:54

Nem tudom milyen novenyt vettem? Az elado sem tudta megmondani.


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia