szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mi mindenre jó a ribiszke?

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 25.


A fekete ribiszke a Ribes nemzetség 150 faja közé tartozó cserje. 

Mi mindenre jó a ribiszke?

Európától Mandzsúrián át a Himalája vidékéig és a Kaukázusban őshonos növény. Hazánkban vadon a Fertő tó környékén és a Szigetköz liget és láperdőiben fordul elő szórványosan, termesztett növényünk.

Szára 1-2 méter magasra növő fás szár, rövid és hosszú hajtásokat fejleszt. A nemzetségre jellemző tövisek hiányoznak róla. Levelei a hosszú hajtásokon fejlődnek, melyeknek a hátoldala sárga gyantamirigyes, gyéren szőrös. Virágai csüngő fürtöt alkotnak, a szirmok mirigyesen pontozottak, kívül zöldes, belül pirosas színűek, a vacok kehely alakú. A virágok a rövid hajtásokon fejlődnek, április-májusban nyílnak. Termése sokmagvú, lédús, éretten fekete színű, kellemetlen mellékízű, fürtös bogyó.

Az egész bokor, a fás szár is jellegzetesen erős szagú, mely a termések ízén is erősödik. A termésekből vitaminokban gazdag ivólé, szörp, bor, lekvár készül. Leve kiváló sűrítő, szomjúságcsökkentő, jellegzetes ízű, sötétvörös színű. Leveleit virágzás alatt és után gyűjtik, májustól júliusig, terméseit júliusban és augusztusban szedik.

A levelekből készült teát vízhajtóként, vesehólyag és ízületi bántalmaknál, magas vérnyomás ellen, illetve meghűléses magbetegedéseknél izzasztószerként fogyasztják.

Kémiai alkotórészek: gyümölcscukor, gyümölcssav, vitaminok, antocián (vörös festékanyag), nyomelemek, pektin, ásványi anyagok.
A tömény feketeribiszke-kúra hatására javul az epeköves betegek állapota, nő az epeváladék és gyomorsav képződése, gyulladáscsökkentő, vízhajtó, lúgosítja a szervezetet, szív és érrendszeri elégtelenségnél, érelmeszesedésnél javítja az erek állapotát, növeli az izmok terhelőképességét, megszünteti a fáradtságérzetet. E tulajdonságai miatt különösen ajánlott a fizikai munkát végzőknek és a sportolóknak. 

Kapcsolódó cikk: Ebbe ültessük a növényeinket!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.március 25., szerda / 22:48

Citromfán levél-száradás

2020.március 03., kedd / 16:48

Pettyeslevél virágzása

2020.március 02., hétfő / 13:55

Pluméria levelének széle barnul

2020.március 02., hétfő / 13:53

Citromfáim néhány levele elsárgult, és ahol a levél felszíne elsárgult, ott a fonákon kis barna pöttyöket találok.

2020.február 25., kedd / 19:51

Próbáld ki a csicsókát!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia