szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Miért együnk okrát?

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 08.


A hibiszkusszal közeli rokon, a meleg éghajlati övezet növénye. A termésátlag igen megcsappan, ha a hőmérséklet 21 fok alá csökken. 

Miért együnk okrát?

A hüvelyszerű terméseket meghámozva, egészben fogyasztjuk, magját a borsóhoz hasonlóan hasznosíthatjuk. Tápanyagban gazdag jó vízáteresztő talajt kedveli, a tömörödött talajban mélyágyban érdemes termelni.

Dolgozzunk az ágy talajába istállótrágyát valamint a vízelvezetés céljából homokot vagy kavicsot. Kedvező körülmények között egy vegetációs időszakban akár kétszer is szüretelhetünk. Először a fagyok elmúltával vessük, másodszor pedig június-júliusban.

A magokat 80-90 cm-es sortávolságra, sekélyen vessük, majd a magoncokat 40 cm-es tőtávolságra. A palántákat üvegházban vagy ablakpárkányon nevelhetjük. Ehhez cserepet használjunk, mert a gyökerei sérülékenyek.

Amikor a fagyok elmúltak, a palántákat kiültethetjük.

Gyomlálni kell, és ne tartsuk nyirkosan, mert így elkerülhetjük a rothadást. Vetés után kb. egy hónap elteltével hintsünk rá szarú, vér, csontlisztet, majd érett trágyával mulcsozzuk a talajt.

Az okra termését kívülről durva, erős szőr borítja, mely érzékeny bőrön allergiás tüneteket okozhat. A megelőzés érdekében dolgozzunk kesztyűben. Minden második nap, az éretlen lédús, zöld színű terméseket le kell szedni.

Ha két napnál hosszabb ideig akarjuk tartani, nedves ruhával takarjuk le és hűvös helyen tároljuk. 

Kapcsolódó cikk:Vessünk sok borsót, mert magnéziumbomba
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2019.július 31., szerda / 07:39

Rhododendron levél száradás

2019.július 20., szombat / 17:26

Cukkini termése elrohad

2019.július 18., csütörtök / 06:42

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség

2019.július 17., szerda / 22:16

Akác-csemete (valószínű selyemakác) betegség


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia