szépzöld

Milyen kártevő rágja a díszalmafámat?

Horváth Zoltánné     288 napja     0 megtekintés
Kedves Kertszakértő!

Van egy piros levelű díszalmafám(kb. 5-6 éves lehet). Egész nyáron virágok takarták el a törzsét, de a minap kihuzigáltam őket és egy 5mm-es lyukat fedeztem fel a törzsön a földtől úgy 20 cm-re. A földön pedig valószínűleg hernyó ürüléket találtam. Érdeklődni szeretenék, mi lehet ez, és hogy tudnám kiirtani a fából? A törzs a lyuk alatt ütögetésre kongó hangot ad. Köszönöm előre is a válaszát!
0
0
szavazat
Milyen kártevő rágja a díszalmafámat? Milyen kártevő rágja a díszalmafámat?


1 Hozzászólásguest
2017. okt. 04. (287 napja)
Kedves Érdeklődő!
Farontó (Cossus sp. Zeuzera sp.) hernyó kártétele látható a képen. Ez a lárva az almafa belső szállító szöveteit rágja, ezáltal a fa pusztulását okozza. Hogy a folyamat mennyi ideig fog tartani az a fa korától és vitalitásától függ. A rejtett életmódja miatt a védekezés ellenük nagyon nehézkes, de mindenképp érdemes a hernyót elpusztítani. A járatot tömény rovarölő szeres textildarabbal vagy vattával javaslom betömni, majd légmentesen lezárni, hogy a hatása tartós legyen. A járatba az oldatot fecskendővel nyomja be nagy erővel. A szabadforgalmú rovarölő szerek közül a Decis, Karate, Acatara közül választhat.
Üvv,
M. Izabella


Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.