szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Mindent a fűszerköményről

Sulyok Józsefné, 2015. aug. 03.


Eurázsiában őshonos, az ernyősvirágzatúak családjába tartozó növény. Az ókor óta ismert, a legrégebbi írásos emlék, amely megemlíti, az Ebers-féle papirusztekercs.

Mindent a fűszerköményről

Manapság a világ legelterjedtebb fűszerei közzé tartozik. Európában a 13. század óta használják, a középkori Európában a szerelmi bájitalok egyik komponense volt. Nedves réteken, kaszálókon vadon nő. Hazánkban több nemesített fajtát is termesztenek. Kétéves növény, az első évben csak leveleket hoz, a második évben hajt virágzó szárat

Gyökere egyenes, hosszú, szára fent elágazó, 60-80 cm magas, virágzata rózsasín vagy fehér színű, amely június-júliusban virágzik. Termése ikerkaszat, barna színű, a két résztermés csak a hasi oldalon érintkezik egymással. Gyűjteni a barna, de még nem kemény terméseket kell, június-júliusban.
A magoknak jellegzetes fűszer illatuk, kicsit csípős ízük van.

Kémiai alkotórészek: fehérje, zsíros olaj, szénhidrátok, flavonoidok, illóolaj.
Étvágyjavító, emésztést serkentő, szélhajtó, görcsoldó, gyomorerősítő, az emésztőrendszerre nyugtató hatással rendelkezik.

A népi gyógyászat féregtelenítőként is alkalmazza. A növény kellemes aromáját az illóolajban lévő karvontól kapja. A háztartásban kenyerek, sós sütemények, péksütemények, húsételek, pácok, saláták, túrós ételek, sajtok, mártások, levesek, kolbászfélék, stb. kedvest fűszere.
A kozmetikai ipar egyik jelentős alapanyaga, de legnagyobb felhasználója az élelmiszeripar.

Tipp!

Erőteljes íze miatt majoránnán, borson, korianderen, fokhagymán kívül nem érdemes más fűszerrel használni. A vadon termő köményt könnyű összetéveszteni néhány erősen mérgező ernyős virágú növénnyel, ezért ha nem rendelkezünk megfelelő ismeretekkel, inkább ne gyűjtsük. Illóolaját belsőleg ne alkalmazzuk hosszabb ideig. 

Kapcsolódó cikk: Mikor van itt a kiültetések ideje?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.március 25., szerda / 22:48

Citromfán levél-száradás

2020.március 03., kedd / 16:48

Pettyeslevél virágzása

2020.március 02., hétfő / 13:55

Pluméria levelének széle barnul

2020.március 02., hétfő / 13:53

Citromfáim néhány levele elsárgult, és ahol a levél felszíne elsárgult, ott a fonákon kis barna pöttyöket találok.

2020.február 25., kedd / 19:51

Próbáld ki a csicsókát!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia