szépzöld

Mindent a szilváról

Sulyok Józsefné, 2011. aug. 25.


Régóta az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk. A falusi utcákon ma is hozzátartoznak az árnyat adó lombos szilvafák az árokparton, amelyek bőségesen ontják ízletes termésüket. A vidéki udvarokon üstbe főzött, majd mázas szilkékben tárolt szilvalekvárnak ma is megvan a maga nosztalgiája.

Mindent a szilváról

A szilva hálás gyümölcs, hiszen sokoldalúan felhasználható. Készül belőle lekvár, leves, lepény, kompót, hústöltelék, köret, gombóc, szósz, savanyúság, pálinka. Nagyon jól tartósítható fagyasztva és aszalva egyaránt.

 

A szilva a rózsafélék családjába tartozó csonthéjas gyümölcs, nagyon sok fajtája ismert. Tulajdonképpen a ringlókat is ide soroljuk. Nálunk a legismertebb talán a besztercei, a kék szilva és a debreceni muskotályos. Aszalt szilva maradványokat találtak az ókori egyiptomi fáraók sírkamrájában, sőt Svájc területén bronzkorból maradt szilvamagokat is kiástak a régészek. Európába Kis-Ázsiából és a Kaukázus vidékéről, római légiók közvetítésével került be. A 16. században már 12 fajtát ismerték és termesztették hazánkban is. A szilva magas víztartalmú (85%) alacsony cukortartalmú, rendkívül jó szomjoltó gyümölcs.

 

A vitaminok közül megtalálható benne az A-, A-provitamin, B1, B2, sőt szinte az összes B-vitamin típus, és a C-vitamin.
Ásványi anyagok közül a kalcium, kálium, magnézium, foszfor, nyomelemek közül a cink.

 

Élettani hatásai közül legfontosabb az immunvédő-erősítő szerepe, szív és érrendszerre gyakorol pozitív hatása. A legismertebb székrekedés-ellenes gyümölcs és nagyon jó vízhajtó, ennél fogva reumatikus panaszok ellenszere is, hiszen tisztítókúráknál igen eredményesen használhatjuk. Fogyókúrázók, gyümölcs-kúrázók is bátran beépíthetik étrendjükbe. Ha székrekedés ellen fogyasztjuk, legjobb, ha éhgyomorra pár szem aszalt szilvát eszünk. Előző este áztassuk vízbe, reggel megesszük, és az áztatólevet is igyuk meg.

 

A szilvából és ringlóból ízletes gyümölcsleveseket készíthetünk. Figyeljünk arra, hogy a gyümölcsöket csak a főzés végén tegyük a levesbe, mert különben szétfőnek. Fűszerként a szegfűszeg, fahéj mellett citromfüvet, vaníliát is használhatunk. A levesbe főzhetünk egyéb gyümölcsöket is, pl. szedret, almát, körtét, őszibarackot.

 

A cibereleves is nagyon finom, ami a következőképpen készül: az aszalt szilvát egy éjszakán át langyos vízben áztatjuk, majd másnap a levéből kiszedjük, kimagozzuk, átpasszírozzuk, egyszer felforraljuk, kevéske cukorral, sóval, szegfűszeggel fűszerezzük, majd tejfölös habarással dúsítjuk. Apró krumpli-gombócokat főzünk bele és forrón tálaljuk.

 

Sültek mellé (vad, baromfi) nagyon jól passzol köretként akár friss, akár az aszalt szilva, amihez még adunk almát, áfonyát, körtét, csipkebogyót. A gyümölcsöket vajban megpároljuk és tálaljuk. Akár friss, akár aszalt gyümölcsöt is használhatunk.


Egészséges és mutatós hidegtálakat állíthatunk össze szilva, alma, szőlő, dió, többféle sajt, és egyéb olajos magvak felhasználásával.

 

Apró meleg falatkák készítéséhez is felhasználhatjuk a szilvát, többféle módon:
- a kimagvalt, félbevágott gyümölcsbe diót teszünk, betakarjuk vékony szeletke sajttal, annyi időre tesszük a sütőbe, amíg a sajt éppen ráolvad.
- a fél szilvákat darált dióval összekevert krémsajttal töltjük, baconnal betekerve pár percig sütjük.

 

A kerti grill-partik idejének lassan a végére érünk, de a gyümölcsnyársat akár a sütőben is megsüthetjük: a kimagvalt feldarabolt gyümölcsöket felváltva húzzuk fel a nyársra, kenjük be mézzel és süssük készre. A gyümölcsöt tetszés szerint válogassuk össze, használhatunk szilvát, körtét, almát, ananászt, barackot. Ízlés szerint – a sütés előtt – a mézzel lekent gyümölcsöket megszórhatjuk apróra tört dióval vagy mogyoróval.

 

Hagyományos módon készített lepény vagy pitetészta töltésére is felhasználjuk a szilvát akár frissen, akár aszalva. Variálhatjuk a tölteléket mákkal, dióval, csokoládéval, almával, ízesítőként pedig fahéjat, citromhéjat használhatunk.

 

Pulykamell, csirkemell töltésére is kiváló a szilva. E célra talán az aszalt gyümölcs alkalmasabb. A hússzeletekre sajtot (ízlés szerint vékony sonkát vagy bacont is használhatunk) terítünk, erre tesszük a szilvákat, fűszerként ételízesítőt, kakukkfüvet, borsot használunk. A húst feltekerjük, ha kel hústűvel összetűzzük. Natúr módon sütjük, de manírozhatjuk is.

 

Hagyományos szilvalekváron kívül vegyes lekvárt is főzhetünk, körtével, almával összefőzve nagyon finom. Ízlés szerint fahéjjal fűszerezhetjük. Kenyérre kenve (habár ez inkább az én gyerekkoromban volt jellemző, ma már kevésbé), de süteményekbe, gombócba töltelékként kiváló.

 

Vegyes gyümölcssajtot is készíthetünk alma, körte, ringló, szilva felhasználásával. A feldarabolt, kimagvalt gyümölcsöket nagyon kevés vízben feltesszük főni, ha teljesen megpuhult áttörjük. Minden kiló péphez 25 dk cukrot adunk, ízesítjük reszelt citromhéjjal, vaníliával, majd gyenge tűzön addig főzzük, amíg a tányérra csepegtetve pár pillanat alatt meg nem kocsonyásodik. Ha jó, ujjnyi vastagon szétkenjük, és meleg helyre tesszük, hogy teljesen kiszáradjon-szikkadjon. Felszeletelve porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Szilvásgombóc

 

 

Ecetes szilva készítéséhez nem teljesen érett gyümölcsöket használjunk. A megmosott szilvákat üvegekbe rakjuk és enyhén ecetes (lehetőleg borecetes) vizet forralunk, amihez literenként 30-35 dk cukrot, 4-5 szem egész borsot, 1-2 szem szegfűszeget teszünk. Pár percnyi forralás után a levet lehűtjük, majd a szilvára merjük. Kevés tartósítószerrel megszórjuk, és hűvös helyen tároljuk.

 

A ringló és szilva mellet nem mehetünk el szó nélkül az apró szemű, élénksárga színű gyümölcs mellett. A termések alig nagyobbak, int egy nagyobb fajta cseresznye, de rendkívül zamatosak és igen kiváló szomjoltó. Amikor a zöld bogyók kezdenek besárgulni, a fa olyan, mintha megannyi arany golyókkal aggattuk volna tele. Ezt a gyümölcsöt nyersen fogyaszthatjuk, illetve szegfűszeggel ízesített lében kompótot készíthetünk belőle.

 

Kapcsolódó cikk:
Szilvatörténelem
Gyümölcsraktár a polcon

 




Hozzászólások (2)

Sulyok Timea
2011. aug. 31. (2 179 napja)

Kipróbáltuk a szilvásgombóc készítését, s nagyon finom lett!
 
Jó a vicc :)
pásztó sándor
2011. aug. 28. (2 182 napja)
a székely gyerek kérdi az anyjától:hát ez milyen szilva?,hát kék feleli,akkó,miért piros?,mert,még zöld


Friss hozzászólások

2017.augusztus 13., vasárnap / 15:58

Flamingó levelei sárgulnak ill. a szárán vmi ragadós (talán tetü) található.... Mivel tudom rendbe hozni??

2017.augusztus 01., kedd / 12:36

Kiskertek, házikertek időszerű növényvédelmi teendői (7)

2017.július 29., szombat / 10:22

Costa Georgiadis, a kertek szerelmese

2017.július 26., szerda / 13:55

Mekkora dózisban alkalmazható a Puma Extra pázsitok egyszikű gyomirtásakor?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia